Решението е взето от Кризисния щаб. По-засегнато е село Нивянин,

...
Решението е взето от Кризисния щаб. По-засегнато е село Нивянин,
Коментари Харесай

След дъждовете във Врачанско: Пътища като лунен пейзаж, частично бедствено положение и в Борован

Решението е взето от Кризисния щаб. По-засегнато е село Нивянин , където има наводнени 18 къщи, дворове, селскостопански постройки, заяви пред Българска телеграфна агенция кметът на общината Десислава Тодорова. В общинския център засегнатите парцели са два. " И в двете обитаеми места има разрушена инфраструктура. Отводняването на постройките продължава, сега обстановката е спокойна ", изясни Десислава Тодорова. 

Тя добави, че от тази заран на терен са екипи на общината, които разказват вредите. Съгласно заповедта частичното бедствено състояние ще продължи до 1 юли 2023 година

Освен в Община Борован, през почивните дни отчасти бедствено състояние поради поройните дъждове във Врачанско бе оповестено и в Община Криводол . Заради поройните дъждове и наводненията в района предходната неделя във Враца бе и министър-председателят Николай Денков, който взе участие в изключителното съвещание на Областния спешен щаб. 

Разчистването на вредите след наводненията в Монтанско продължава и през днешния ден, откакто над 70 литра на квадратен метър дъжд падна през вчерашния ден, а ниската част на регионалния град беше залята. Наложи се някои от жителите на бъдат евакуирани с лодки. Според локалните управляващи няма прелели язовири. 



В бедстващите криводолски села Галатин и Осен през днешния ден продължава отводняването на приземни етажи и постройки, както и почистването на пътища и улици от наноси и баластра. Рекордно количество дъжд и скатни води заляха двете обитаеми места в събота през нощта против неделя.

Най-засегнатата улица в Галатин е " Юрий Гагарин ", която по информация на след пороя наподобява " като лунен пейзаж " - с голям брой кратери. 

Местните се усъмниха в качеството на настилката, на което кметът на община Криводол Христо Доков отговори с рекордното количество дъжд, което се е изляло за малко в нощта на бедствието. Пред публичното радио той даде за образец и подкопания сектор по третокласния път, който минава през центъра на селото. Пътят е ремонтиран напълно също предходната година, само че от друга компания по поръчка на пътната организация. 



Размерът на вредите в двете села занапред ще се прави оценка. Преди това комисия ще огледа обитаемоте места. Днес на дневен ред са отводняването на залетите приземни етажи и постройки и почистването на наносите и баластрата по улиците в бедстващите села. 

Снимка: Facebook/Община Петрич, Georgi Dimovski

Във Фейсбук се появи предизвестие за унищожен черен горски път над село Крънджилица , който води в посока към село Добри лаки, община Струмяни. Георги Димовски, разгласил фотосите, предизвестява: " За хора, преминаващи по този път (горски чиновници, дървари, офроуд и дай Боже НЕ се постанова и пожарна кола), пътят тук-там го няма и прекосяването е невероятно. Паднали дървета, подкопани дерета и свлачища!!! "

Разразилата се през вчерашния ден се за малко буря в Търговище пък разцепи и събори липово дърво в многолюден квартал на регионалния град и наоколо до детска площадка, заяви Българска телеграфна агенция. Екипи на Пожарната работа са се отзоваха на сигнала още през вчерашния ден. При рухването на дървото няма потърпевши хора.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР