Решението е взето – ще се гласува с машини в

...
Решението е взето – ще се гласува с машини в
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Стотици хиляди българи може да не упражнят правото си на вот

 Решението е взето – ще се гласоподава с машини в секциите с над 300 гласоподаватели и това е закон – част от Изборния кодекс. След като е взето решението, всички би трябвало да създадем по този начин, че изборите да протекат сполучливо ", това разяснява ръководителят на " Информационно обслужване " проф. Михаил Константинов във връзка поправките в Изборния кодекс, съгласно които отпадна опцията за напълно машинно гласоподаване.

Очаквано - болшинството преодоля ветото на президента над Изборния кодекс

Те бяха признати, откакто болшинството в Народното събрание преодоля ветото на президента.

" Този тип гласоподаване не е особено за Европа, по най-занижени оценки 200 000 души в България от най-възрастното население не са докосвали никакъв тип компютър през живота си. Те ще би трябвало за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство, и има заплаха те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас “, сподели още Константинов.

" В България до момента сме произвели над 30 избора – национални, с хартиени бюлетини. Доколкото ми е известно, в напълно дребен брой секции е имало касиране на резултатите – това дори не се връзва в стотната на % “, означи той.

Професорът математик напомни, че изборите у нас могат да се оспорват на две равнища – преди да се е произнесла ЦИК по линия на административните съдилища и по-късно посредством Конституционния съд.

Той разяснява и думите на президента, че измененията могат да се обяснят с желанието на ръководещите " да се отворят благоприятни условия за безпорядък и изборни операции “.

" Такива изявления са извънредно нежелателни, тъй като те срутват дребното доверие в изборния развой, което е останало. Това са безотговорни изявления “, уточни проф. Константинов и напомни, че избирането на президента е станало с хартиени бюлетини.

" Факт е, че да се трансформира Изборният кодекс непрестанно и изключително в навечерието на избори е неуместно и неприятно. От друга страна, това което предлагат външните органи като Венецианската комисия, е да няма фундаментални промени. Начинът на гласоподаване не е фундаментална смяна. Ако бяхме сменили изборната система, или най-малко да сменим прага от 4% - това щеше да бъде фундаментална смяна “, разяснява още Константинов.

Според него първите 20 години на демокрацията вотът е бил много първокласен.

" Тогава комисиите вземаха решение по следното предписание – в случай че можем да разберем волята на гласоподавателя, зачитаме гласа му. Ние с желанието да уточняваме процеса, вместо да изпишем вежди извадихме очи. В момента комисиите всеобщо инвалидизират вота “, добави той.

И акцентира:

" У нас има най-строг аршин за правда на гласа, а в това време имаме много необразовано население. Комбинацията от тези две неща унищожава достоверността на вота “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР