Решението е било взето от 15-членния съдийски състав с малко

...
Решението е било взето от 15-членния съдийски състав с малко
Коментари Харесай

Нетаняху губи битката за конституционна реформа, Върховният съд отмени ключов текст

Решението е било взето от 15-членния съдийски състав с малко болшинство от 8 гласа, написа Българска телеграфна агенция.

По този метод Върховният съд обезсилва признатата през юли наредба, позволяваща на правосъдната власт да се произнася по " разумността " на решенията на премиера, обособени министри, държавното управление или Кнесета (израелския парламент). Критиците на въпросната наредба считат, че тя би насърчила корупцията и случайните назначения на значими постове.

В правосъдното решение се показва, че мярката би " нанесла съществени и невиждани вреди на основните качества на страната Израел като демократична страна ".

По-късно денем ръководителят на Кнесета Амир Охана съобщи, че Върховният съд няма пълномощия да афишира закони за невалидни, съобщи ДПА. По думите му това е " явно ", а " още по-очевидно е, че не можем да се занимаваме с това, до момента в който войната е в разгара си ".

Израелският министър на правораздаването Ярив Левин разкритикува решението на Върховния съд, като уточни, че то " е в несъгласие с духа на единение ", който е необходим на военнослужещите на фронта. " Съдебното решение, което няма аналог в нито една западна народна власт, няма да ни обезкуражи. Докато битката продължава на разнообразни фронтове, ние ще продължим да действаме сдържано и отговорно ", акцентира Левин.

Канцеларията на партията на премиера Нетаняху " Ликуд " също популяризира изказване, в което изрича страдание за решението на магистратите. " Жалко е, че Върховният постанови решение, засягащо сърцевината на обществения спор в Израел, в миг, в който израелски бойци от десницата и левицата се бият и излагат живота си на заплаха ", се йазва в текста.

" Движението за качествено ръководство на Израел ", което изигра основна роля в митингите против правосъдната промяна, сподели, че през днешния ден е " исторически ден ". " Това е голяма социална победа за тези, които се борят за народна власт ", се споделя в изказване на неправителствената организация.

Израелският министър председател ръководи съдружно държавно управление, разполагащо с болшинство в Народното събрание, и на процедура това му дава опция да управлява изпълнителната и законодателната власт, отбелязва Асошиейтед прес.

Поради това надзорната роля на Върховния съд играе е извънредно значима. Отхвърленият през днешния ден проект за правосъдна промяна планува ограничение на пълномощията на Върховния съд и предоставяне на право на изпълнителната власт да управлява избора на съдии.

Критиците на Нетаняху считат, че той и съдружниците му се пробват да отслабят правосъдната власт, да подкопаят държавните механизмите за надзор и да консолидират властта си.

Преди експлоадирането на войната сред Израел и " Хамас " стотици хиляди израелци излязоха по улиците на ежеседмични митинги против държавното управление, написа още АП. Сред стачкуващите имаше военни резервисти, в това число водачи на изтребители, както и членове на други елитни елементи. Тогава те предизвестиха, че ще спрат да се явяват на военна работа, в случай че бъдат признати измененията в правосъдната система. Резервистите съставляват гръбнака на израелската войска.

Въпреки че след офанзивите от 7 октомври резервистите демонстрираха единение и бързо се върнаха на работа, към момента не е ясно какво ще се случи, в случай че напъните за правосъдна промяна възобновени. Възобновяването на митингите може да подкопае националното единение и да се отрази на готовността на армията, предвижда АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР