Решението дали Република Северна Македония (РСМ) ще започне преговори за

...
Решението дали Република Северна Македония (РСМ) ще започне преговори за
Коментари Харесай

Шансът за развръзка на казуса с РСМ - заложник на вътрешната криза у нас

Решението дали Република Северна Македония (РСМ) ще стартира договаряния за Европейски Съюз става пленник на политическата рецесия в България и ще би трябвало да изчака вота на съмнение към кабинета, който по всяка възможност ще се гласоподава в четвъртък.

Същия ден стартира срещата на европейските водачи, на която ще се разисква предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за Северна Македония.

Според източници на Мediapool, в случай че държавното управление оцелее, е допустимо да има развиване по тематиката в петък, на втория ден от срещата на върха на Европейски Съюз.

За да избегне спекулации и нови офанзиви, министър председателят Кирил Петков трансферира въпроса напълно към Народното събрание, само че към този момент не е планувано съвещание на външната комисия. Малко евентуално е такова да има преди да се гласоподава вотът на съмнение.

България съумя да реализира настояването си Европейски Съюз да. Това е необикновен пробив, защото до момента страните членки избягваха да слагат двустранни разногласия на европейско равнище. В същото време е повече от ясно, че разногласието сред София и истеризира и в двете страни до степен, в която е мъчно да се реализира какъвто и да е действителен прогрес.

В плана за преговорната рамка на Северна Македония, реализиран от френското ротационно председателство, РСМ се задължава да съблюдава Договора за добросъседство с България от 2017 година, подписан при държавното управление на Бойко Борисов.

Скопие ще би трябвало да промени конституцията си и да включи българите в македонската конституция като държавотворен народ преди да стартира същинското начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Северна Македония ще би трябвало одобри и проект за деяние, обвързван със отбраната на правата на малцинствата. Планират се и ограничения против езика на омразата.

Президентът Румен Радев, който до момента интензивно припяваше в популистко-националистическия хор против каквито и да е отстъпки по отношение на РСМ и, че щяло да направи такива, в този момент зае градивна роля.

Макар че евентуално от по-рано е наясно с постигнатия прогрес, Радев разяснява препоръчаната преговорна рамка едвам в понеделник, 20 юни.

Според него " предложенията на френското председателство са най-хубавите и най-справедливите все още ".

Радев, обаче, предизвести, че няма време, с цел да се промени позицията на България, тъй че тя да се възползва от историческия късмет и да вдигне ветото.

" Едно е ясно - все още няма време това да се случи като повдигане на ветото, няма по какъв начин да стане в този момент това. Защото този протокол би трябвало да се одобри и от българския парламент, и от Народното събрание на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение ", разяснява президентът.

Радев изиска позиция от държавното управление

" Двустранните въпроси би трябвало да се повдигнат на равнище Европейски Съюз – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на Европейски Съюз и след голям брой срещи и убеждавания, най-сетне европейските сътрудници схванаха, че там е мястото за решение на тези въпроси и те към този момент се залагат в европейската рамка като метод ", уточни Радев.

Той напомни, че националната рамкова позиция бе създадена и призната с решение на Министерски съвет през 2019 година и подкрепена от българския парламент и 44 Народно събрание с декларация.

" Подходът, който е сега, няма по какъв начин да работи, би трябвало Министерски съвет вследствие на експертизата на Министерство на външните работи в случай че ще актуализира по някакъв метод да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едвам тогава да изпрати тази рамкова позиция в Народното събрание и той да я утвърди, а не противоположното както сега се действа. Това води до блокаж и неспособност да се вземе решение. Органът за разработване на това решение би трябвало да е Министерски съвет, а Народното събрание да го утвърди, а не противоположното ", уточни президентът.

" Равноправие на македонските българи дружно с другите нации, не малцинство, в никакъв случай не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и Министерски съвет, и Народно събрание дали протокол двустранен със Скопие в задоволителна степен отстоява българския интерес ", добави той.

Времето изтича

Очаква се тази преговорна рамка да бъде утвърдена от останалите страни членки на Европейски Съюз, макар запасите, че двустранни въпроси се изнасят на европейско равнище. Брюксел се наема с тази отговорност, с цел да може Западните Балкани да се придвижат към Европейски Съюз.

В понеделник вечерта посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават в Люксембург и може да обсъдят по този начин нареченото " френско предложение ", а за вторник е планувано съвещанието на Съвета по общи въпроси.

Два дни по-късно стартира срещата на водачите на Европейски Съюз.

Премиерът Кирил Петков неведнъж изясни, че в случай че Народното събрание не промени българската позиция, той еднолично няма да смъкна " ветото ".

" Най-сериозното предложение, което сме получавали "

" Френското предложение е най-сериозното предложение, което досега България е получавала за решаването на разногласието с Република Северна Македония, тъй като за първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на РСМ като изискване за първата междуправителствена конференция ", разяснява някогашният външен министър Надежда Нейнски.

По думите ѝ би трябвало да отдадем дължимото на Франция, макар че това предложение е на целия Европейски Съюз.

" Много е значимо България да си подсигурява опция за надзор върху процеса на осъществяването на контракта с РСМ ", добави Нейнски пред бТВ.

По думите ѝ, с цел да може българската позиция да бъде мощна, тя би трябвало да бъде единна.

" Да бъде направена в българския парламент. Очаквам в Народно събрание предиза почне разискването министър председателят да изрази своята позиция, това е естественото. За да може той да изрази позицията си, би трябвало да има решение на Министерски съвет ", съобщи някогашният външен министър.

По думите ѝ държавните управления на България и РСМ би трябвало да знаят, че моментът е исторически и би трябвало да имат кураж да създадат мощно водачество.

Берлин: Европейски Съюз би трябвало да стартира договаряния със Северна Македония и Албания

На този декор немският външен министър Аналена Бербок разяснява, че Западните Балкани се нуждаят от мощно обръщение от Европейския съюз в миг на диспути за статута на претендент на Украйна и Молдова.

Говорейки в Люксембург преди срещата на външните министри на Европейски Съюз, Бербок сподели, че блокът би трябвало да стартира присъединителни договаряния с Албания и Република Северна Македония и да даде явен сигнал на Западните Балкани.

По думите ѝ евентуалният статут на претендент в Европейски Съюз за Украйна ще бъде " исторически миг " за блока и би трябвало ясно да бъде казано, че Украйна " принадлежи на Европа ".

Германският външен министър предизвести също, че ще бъде " безусловно цинично " да се отсрочи вземането на решение за бъдещето на Украйна и Молдова в блока преди срещата на върха по-късно тази седмица, когато водачите на Европейски Съюз се чака да обсъдят тематиката.

Сега се намираме в миг, в който би трябвало да вземем решение, съобщи Бербок и предизвести, че Европейски Съюз не би трябвало да " търси извинения и да следва модел на отсрочване на огромните решения ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР