Решението да бъде наредено масовото избиване на норките в разгара

...
Решението да бъде наредено масовото избиване на норките в разгара
Коментари Харесай

Датският премиер е под натиск заради изтрит SMS по разследване за избиване на норките

Решението да бъде подредено всеобщото изтребване на норките в разгара на пандемията от ковид предходната година стана причина за неприятности за датския министър председател Мете Фредериксен, съобщи ДПА.

Комисия, образувана, с цел да проверява въпроса, разгласи пред датските медии, че на вятъра се е пробвала да получи есемесите, които Фредериксен е изпращала до сътрудниците си по време на избиването.

Така наречената Комисия за норките беше основана, с цел да проверява поредицата събития от ноември 2020 година, довели до всеобщото изтребване на към 15 милиона норки, което провокира интернационално отвращение.

Фредериксен разгласи, че всички отглеждани във ферми норки би трябвало да бъдат избити след откритието, че хората са предали ковид на норките, той е мутирал в тях и по-късно се е предал още веднъж на хората, единствено че като вирусен вариант.

Впоследствие обаче се оказа, че министър председателят не е разполагала със законово съображение да подреди унищожаването на милиони животни.

Тогавашният датски министър на прехраната, земеделието и риболова Могенс Йенсен, в чийто сектор попадаше въпросът с фермите за норки, подаде оставка директно откакто избухна абсурдът.

При следствието си комисията изиска есемес историята на няколко основни лица с отношение към вземането на решението.

Кабинетът на премиера изясни, че известията не са налични, не тъй като са били преднамерено изтрити, а просто тъй като всички от визираните лица са били настроили телефоните си да трият известията след един месец.

Комисията за норките обаче сега пробва да възвърне известията посредством телекомуникационния оператор.

Фредериксен се чака да се яви пред нея на 9 декември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР