Решението българската държава да влезе в сделката с ЧЕЗ зависи

...
Решението българската държава да влезе в сделката с ЧЕЗ зависи
Коментари Харесай

ЧЕЗ не е решила да пусне държавата в сделката

Решението българската страна да влезе в договорката с ЧЕЗ зависи напълно от чешката компания, само че към този момент няма изясненост за тяхната позиция. Това съобщи финансовият съветник на договорката Веселин Захариев по време на енергийна конференция, в която взе участие и енергийният министър Теменужка Петкова.

“Ако ЧЕЗ каже не – страната не може да влезе в договорката, даже “Инерком ” да каже да, самият контракт не може да бъде негоден едностранно. Единственият метод е да действаме в унисон, дружно ”, сподели консултантът.

По думите му, в случай че чешката компания реши, че ще одобри присъединяване на страната, то ще реши и по какъв тъкмо метод да се реализира то.

От “Инерком ” увериха още, че няма отвод за финансиране от страна на банките по договорката за активите на ЧЕЗ. От компанията обясниха, че финансирането ще е общоприетоо за сходни покупко-продажби – част от него ще бъде със личен капитал, а останалите средства – от банки.

Относно арбитражното дело консултантът посочи, че българска компания не може да взе участие в арбитражно дело против страната, в която се намира.

Междувременно от Комисията за защита на конкуренцията оповестиха, че стартират инспекция за централизация на пазара след договорката за активите на ЧЕЗ. Но прецизират, че не е в пълномощията им да изследват произхода на финансовите средства, с които ще се финансира договорката.

Марош
Шефчович:
Европейска комисия следи
продажбата


Европейската комисия следи договорката за ЧЕЗ, само че тя е сред две частни компании, съобщи комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференцията. По думите му, в случай че страната влезе в нея, Европейска комисия ще проучва дали има нарушаване на Третия енергиен пакет.

Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценяват по какъв начин да работят по проблема, едвам откакто бъде финализирано съглашението сред фирмите.

В Европейска комисия имаме вяра, че всички правила по договорката за “ЧЕЗ България ” ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат нужните разбори, сподели Шефчович.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР