Решението, 400 души в пловдивския нощен клуб Бушидо“ да бъдат

...
Решението, 400 души в пловдивския нощен клуб Бушидо“ да бъдат
Коментари Харесай

Решението за гаврите с голи хора в пловдивската дискотека “Бушидо” било на базата на “субективна преценка” на полицая, ръководил операцията

Решението, 400 души в пловдивския нощен клуб „ Бушидо “ да бъдат съблечи и обискирани, е на база на субективна преценка на ръководителя на интервенцията. Това съобщи шефът на пловдивската полиция ст. Комисар Васил Костадинов.

Брифингът бе даден, след вълната от неодобрение и поисканите от Българската асоциация на заведенията на министъра на вътрешните работи, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на пловдивската полиция. Конкретни отговори на поставените въпроси обаче, не бяха дадени, оповестява TrafficNews.

Васил Костадинов изнесе данни за осъществени инспекции в други заведения, при които са открити наркотични субстанции и божествен газ.

„ С моя заповед от 2 март 2023 година е разпоредено на всички структури на ОД Министерство на вътрешните работи Плодивдив събиране на информация за приложимост и разпространяване на наркотични субстанции в нощните заведения в Пловдив. От 2 март до момента са извършени няколко СПО-та на териториятана огромните нощни заведения. На 5 март е осъществена полицйска инспекция на нощен клуб, при която е осъществена инспекция на всички гости и обиск по член 80. Открити са наркотични субстанции на три места и са формирани 3 досъдебни производства против незнаен причинител, тъй като са били изхвърлени. На 11 март е осъществена инспекция на различен клуб.

Там също всички са тествани. В 4 от лицата са открит наркотични субстанции. На 19 март е осъществена друга инспекция при която в 7 души са открити наркотични субстанции. На 6 май е тестван нощен клуб и са открити 14 малолетни с заявления. В две лица са открити наркотични субстанции и са формирани досъдебни поизводства. В едно от сепаретата енамерено прахообразно вещество. Назад въввремето са осъществявани и голям брой инспекции в тези търговски обекти,в които са открити голям брой неразрешени субстанции или божествен газ. В едно от заваденията са открити 540 пълнители за божествен газ “ съобщи Костадинов.

„ Публична загадка е, че в такива нощни заведения се използват и популяризират такива субстанции. Затова, методът и методът на инспекции в тези заведения е друг от ежедневната активност на полицията. В взаимозависимост от потенциала на заведението се подхващат разнообразни практики. Всички ние като родители следва да се замислим дали от време на време даже и с цената на ограничение на нашите права, не следва да одобряват желанието на органите на Министерство на вътрешните работи да лимитират сходни прояви “ съобщи шефът, с което сложи под общ знаменател всички гости на нощни заведения.

На въпрос, счита ли, че служителите на реда, които са правили обиски на голо на 400 индивида в клуба, са надвишили правата с, той отговори, че това ще откри инспекцията на прокуратурата. Отказа да отговори на въпроса дали прокуратурата е била известена за въпросната акция.

„ Разбирам положението, в което са се озовали огромна част от посетите на заведението. Но сътрудниците са решили, че това е верният метод да се извърши инспекция. Това, което ми рапортуваха е, че са били обособени 4 пространства, две за дами и две за мъже, където са осъществявани инспекциите. Действително е имало подобен вид инспекции, само че те са били ориентирани към съответни лица, за които е имало данни за закононарушение “ призна Костадинов.

Той отхвърли да отговори на въпроса дали е имало данни, че всички 400 обискирани имат или популяризират неразрешени субстанции. Заяви, че е имало оперативна информация за разпространяване на наркотични субстанции в заведението, а методът на провеждането на интервенцията е било субективно решение на ръководителя на интервенцията. На въпрос дали ръководителят на интервенцията участва на брифинга, той отговори негативно. От записите на охранителните камери в заведението излиза наяве, че интервенцията се води от началникът на отдел „ Наркотици “ Тодор Гарджев.

„ Искам да заостря вниманието на обществеността към защитата на тези заведения. Данните демонстрират, че не съумяваме да ограничим разпространяването. В тези заведения се пуши всеобщо трева. За страдание ние не сме получавали сигнали от компаниите, че се използват или популяризират наркотични субстанции. Затова методът беше подобен. Нека обърнем внимание, че в тези заведения участват малолетни лица и малолетни лица с родителите си. И да си дадем ясна визия дали това наличие подхожда на вида на заведението. Аз като родител не съм склонен моите деца да участват в заведение, в което има еротично наличие “ показа родителсаката си философия, Костадинов. Като шеф на полицията обаче, той не отговори на въпроса дали в проверявания клуб до този миг са открити наркотични субстанции.

Той заяви, че след инспекцията на 6 май, са формирани 3 досъдебни производства, само че отхвърли да каже дали и трите са против разнообразни лица. Не отговори на въпроса какви са откритите количества и тип опиати, като в залата бе изнесена информация, че се касае за 1 грам марихуана и пакетче с 0,5 гр. неустановено вещество. Костадинов отхвърли и коментар на въпроса дали резултатите от акцията подхожда на унизителния метод на провеждането й и посочи, че се работило по отношение на обстановката. „ Не знам дали е имало нужда да се работи по този метод “ съобщи Костадинов.

Директорът на пловдивската полицията неколкократно посочи, че „ даже с цената на известни нарушавания, с тези обекти би трябвало да се работи целеустремено “. Изтъкнати адвокати към този момент излязоха с мнения, че при въпросната инспекция са били нарушени редица цивилен права, написани в Европейската спогодба за правата на индивида, само че това явно не е направило усещане на Васил Костадинов, който слага личните си възгледи над законите, признати от българската страна.

Директорът на полицията съобщи, че неговата оставка може да бъде поискана само от министърана вътрешните работи, който го е назначил и на този стадий няма желание да я подава.

Извинения към клиентите на заведенето, принудени да стоят 5 часа като заложници и унизявани, нямаше, добавя TrafficNews.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР