Решение за въвеждане на еврото изобщо не е необходимо. Ние

...
Решение за въвеждане на еврото изобщо не е необходимо. Ние
Коментари Харесай

Софиянски: Обикновеният човек ще понесе удара, ако въведем еврото сега

Решение за въвеждане на еврото въобще не е належащо. Ние ще въведем еврото и то няма опция. България е поела този ангажимент с влизането си в Европейски Съюз.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният длъжностен министър председател Стефан Софиянски.

Стопанското изкуство е да уцелиш момента, който е удобен за стопанската система, за финансовата система и за елементарния човек. Влизането в Народното събрание на едно такова решение незабавно политизира въпроса. А въпросът е експертен – по кое време да влезем в Еврозоната.

Финансовата система и Българска народна банка имат интерес да въведем еврото, най-малкото тъй като се облекчава логистиката на оперирането на тази система. Бизнесът до известна степен има интерес. Особено този, който е основан на търговия с евро. Остава елементарният човек. Левът към момента играе ролята на буфер макар закрепения курс. Представете си един пенсионер с пенсия от 400-500 лева С какъв брой евро го вкарваш в еврозоната?
Какво се случи във всички страни, които вкараха еврото. Да забележим Германия – там също беше 1 към 2. Цените се изравниха. Това, което струваше една марка отиде на едно евро. Обикновеният човек ще понесе удара, в случай че въведем еврото през днешния ден. Защото цените ще стартират доста по-бързо да се изравняват с европейските, ще загубим този буфер – левът, а приходите няма да имат това движение, тъй като го няма ресурса.

Моментът да се влезе в Еврозоната е когато има действителен стопански напредък.

Миля, че няма да можем да осъществим критериите за 2024 година поради високите инфлационни темпове и мисля, че няма да можем да удържим бюджетния недостиг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР