Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде

...
Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде
Коментари Харесай

Президентството: Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта

Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни. Това декларират от прессекретариата на президента Румен Радев.

Позицията е в отговор на изпратени въпроси за признатата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО, към която не се причислиха България и други страни от района.

В позицията на президентството се споделя още, че президентът не се причислява към цялостния текст на декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев поддържа останалите позиции, съдържащи се в документа.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност. Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната, се споделя още в позицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР