Решение за определяне на вида на енергийните източници, срока и

...
Решение за определяне на вида на енергийните източници, срока и
Коментари Харесай

Северна Македония намали ДДС-то на основни хранителни продукти

Решение за установяване на типа на енергийните източници, периода и метода на пресмятане на акцизите одобри държавното управление на Република Северна Македония на съвещание тази заран, откакто късно нощес Народното събрание одобри промени в Закона за акцизите и Данък добавена стойност. Това съобщи на конференция министърът на финансите Фатмир Бесими, предава Българска телеграфна агенция. 

Решението дава опция за в допълнение понижение на акциза за безоловен бензин и газьол според от смяната на цената на тези горива на международните пазари.

След като към среднощ Народното събрание в Република Северна Македония гласоподава измененията в Закона за акцизите, регулаторната комисия разгласи и новите, понижени цени на горивата, които влизат в действие от среднощ и съгласно които цената на бензина се понижава с 6,5 денара, а дизелът – с 9 денара. 

Прието е и решение за установяване на типа на стоките и периода за използване на преференциална данъчна ставка, което дава опция за използване на преференциална данъчна ставка от 10% върху търговията и вноса на горива, за избран интервал от време при избрани условия. Решението удължава и използването на преференциална данъчна ставка от 5% върху битовата електрическа енергия до 31 декември 2022 година

Решенията към този момент са обнародвани в " Държавен вестник ".

Правителството е определило и стоките, освободени от Данък добавена стойност: самун, брашно, захар, олио, краве мляко, месо, ориз и яйца.

Решенията са част от 26-те антикризисни ограничения, които държавното управление на Република Северна Македония разгласи през седмицата и които са в размер на 400 млн. евро от бюджета на страната, разгласи министър Бесими. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР