Решение за изплащане на обезщетение на Симеон Сакскобургготски и сестра

...
Решение за изплащане на обезщетение на Симеон Сакскобургготски и сестра
Коментари Харесай

3,2 млн. лева плаща държавата на Симеон за държавните имоти?

Решение за погашение на обезщетение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок би трябвало да вземе на съвещанието си в сряда държавното управление.

Това излиза наяве от предварителния дневен ред на съвещанието на кабинета, което ще се организира в сряда. 

Става въпрос за компенсацията на стойност 1,6 млн. евро или 3,2 млн. лева, което бе присъдено на някогашния цар и сестра му от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург през 2023 година Двамата осъдиха България поради това, че от 2009 година насам не могат да употребяват горите си, които съгласно тях са принадлежали на цар Фердинанд, а по-късно и на татко им Борис III. През 2009 година страната реши, че парцелите с повърхност 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза нелегално. Въпреки че решението е от предходната година, до момента страната не бе изплатила компенсацията им, макар че срокът за заплащане бе ноември 2023 година

Преди седмица обаче въпросът се заплете още повече, откакто Софийският областен съд призна страната за притежател на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите на страната Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 000 лева - равностойността на получените добиви от парцелите. На 8 септември 2011 година Софийският областен съд наложи експлицитна възбрана върху сечта и превозването на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в действие и досега, което на процедура обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и въпросът дали Сакскобургготски би трябвало да върне на страната компенсацията, присъдено му от Европейския съд по правата на индивида. В присъдата на Европейски съд по правата на човека има текст, съгласно който то би трябвало да бъде върнато, в случай че българските съдилища потвърдят, че парцелите са държавни. Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на страната, компенсацията би трябвало да бъде върнато, в случай че решението стане дефинитивно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че компенсацията остава за Симеон и сестра му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР