Решение с две държави; демилитаризирана палестинска държава при условия, които

...
Решение с две държави; демилитаризирана палестинска държава при условия, които
Коментари Харесай

Арабите приемат плана на Тръмп по-добре, отколкото палестинците се надяваха

Решение с две държави; демилитаризирана палестинска страна при условия, които палестинците надали биха приели, със столица, ситуирана в град, който ще е напълно под израелски контрол; четиригодишна пауза в построяването на селища на Западния бряг; достъп и на евреи, и на мюсюлмани и християни до светите места в Ерусалим.

Изброяването на изискванията в израелско-палестинския кротичък проект на Съединени американски щати може да приключи с 50 милиарда $ вложения в бъдещата страна и прилежащите ѝ арабски. В така наречен Сделка на века, оповестена през вчерашния ден от американския президент Доналд Тръмп и израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Белия дом, обаче има прекалено много моменти, които палестинците не харесват.

Заради в действителност ограничавания суверенитет, анексията на еврейски селища от Израел и статута на Ерусалим като израелски град палестинското управление се надяваше, че проектът ще срещне по-малка поддръжка от арабските страни.

Какво мислят арабите

Палестинският президент Махмуд Абас дефинира предлагането на Тръмп не като " договорка на века ", а като " пестник на века ". " Конспирацията " няма да се реализира и палестинските права " няма да са за обмен, " сподели Абас.

Планът раздели арабските страни. Египет прикани палестинците и израелците " деликатно да обмислят оферти проект ". Йорданското мнение бе сдържано макар напрежението с Израел в последните години - Аман изиска завършек на израелската окупация и отбрана на правата на палестинците, само че добави, че поддържа " всеки откровен опит " за мир, стига той да е учреден на самостоятелна палестинска страна въз основата на териториалното статукво отпреди 1967 година (когато Израел окупира Западния бряг) и със столица Източен Ерусалим. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по-късно също се разгласи за " две страни въз основата на границите от 1967 година

Тръмп провокира недоволоство с концепцията, че бъдещата палестинска страна ще има столица в Източен Ерусалим, само че целият " неразделен " град ще е под израелски надзор.

Ярка поддръжка за нея на процедура пристигна от Обединените арабски емирства , Бахрейн и Оман - техни пратеници бяха в Белия дом за взаимната конференция на Тръмп и Нетаняху и двамата водачи намерено им благодариха за поддръжката. Юсеф ал Утайба, дипломат на ОАЕ във Вашингтон, съобщи, че има вяра във опцията " палестинците и израелците да реализират дълготраен мир и същинско общуване с поддръжката на интернационалната общественост ", а проектът е насочна точка.

Арабската лига съобщи, че проектът на първо четене лишава палестинците от техни законни права, само че американската визия ще бъде проучена. " Отворени сме за всяко съществено изпитание за реализиране на мир. "

 Израелското населено място Бейтар Илит в Западния бряг.
© Reuters

Израелското населено място Бейтар Илит в Западния бряг.

Иран чака " нова интифада "

Турция реагира яростно и предизвести, че няма да разреши на Израел да " оправдае окупацията " на палестински територии. Палестинците и земята им " не са за обмен ", а по този начин нареченият " кротичък проект няма да донесе мир ", сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган. Съветник на иранския му колеаг Хасан Рохани пък предизвести: " Очакваме нова интифада в Палестина. "

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че самодейността на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава опция да бъдат възобновени незабавно нужните старания за реализиране на контрактувано и осъществимо решение на израелско-палестинския спор.

Предпазливата европейска реакция, допускаща " градивно " решение и в границите на договорката, обаче бе предхождана от немската позиция. Според Берлин проектът повдита въпроси за интернационално контрактуваните параметри на израелско-палестинския мир. Париж приветства проекта, само че предизвести, че той не би работил без рамката на решение с две страни. Британският външен министър Доминик Рааб дефинира предлагането като " съществено предложение ".

Съпротива даже в кабинета на Нетаняху

Дори в Израел не всички гледат благосклонно на проекта, само че по разнообразни аргументи. Бившият началник на разузнаването на израелската войска Амос Ядлин отхвърли концепцията той да може да стане " основа " на мирни договаряния - изискванията са фантастични за Израел, само че " отстъпките за палестинците не са задоволителни ". Заселнически организации предизвестяват, че проектът може да им донесе проблеми, защото планува основаването на палестинска страна.

Съпротива има даже в кабинета на Нетаняху - крайнодесният му съдружен сътрудник Нафтали Бенет, който е и министър на защитата, съобщи, че " няма да разреши държавното управление на Израел да признае палестинска страна никога ".

Объркване по кое време тъкмо влиза в действие проектът

Съединените щати към този момент не дава отговор на рецензиите, откакто Тръмп неведнъж предизвести, че не чака палестинците, а и някои други, да го одобряват първоначално. В изявление за катарската телевизия " Ал Джазира " - която намерено заема страната на палестинците в връзките с Израел - той прикани арабите на Западния бряг и Газа да се " откажат от приказки, остарели искания, легенди и неистини. "

По думите на Къшнър палестинска страна може да се сътвори на следващия ден, в случай че " дойдат... и се съгласят на другите условия ".

Палестинският отвод да се одобри договорката провокира въпроси. Според Съединени американски щати Израел може незабавно да анексира селищата на Западния бряг, в случай че одобри изискванията на договорката, и Нетаняху съобщи след конференцията с Тръмп, че е подготвен на тази стъпка още на съвещанието на кабинета в неделя. Израелски медии обаче пишат, че вотът ще се отсрочи по " механически аргументи ", а някои политици приканват Нетаняху да работи " неотложно ".

" Израел не трябва да чака, " преди стартира процеса по анексията на селищата, сподели нощес и американският дипломат Дейвид Фридман. По-рано Тръмп сподели, че палестинците имат четири година да решат дали са съгласни (време, в което Израел няма да строи нови селища на Западния бряг) или да " понесат следствията ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР