Решение на Върховния административен съд (ВАС) върна проблемите в българския

...
Решение на Върховния административен съд (ВАС) върна проблемите в българския
Коментари Харесай

Българският шах остава в патова ситуация след решение на съда срещу министерството на спорта

Решение на Върховния административен съд (ВАС) върна проблемите в българския шах на дневен ред. Тричленният състав на съда подреди Министерството на младежта и спорта (ММС) да стартира отначало разглеждането на заявките за избирането на федерация, която да управлява шаха в страната.

Миналото лято министърът на спорта Красен Кралев лиши лиценза на Българската федерация по шах, ръководена от Силвио Данаилов.

На 7 декември 2017 година Кралев връчи лиценз на " Българска федерация по шахмат 1928 ", в чието управление са депутатите Иван Генов и Руслан Тошев. Последва тъжба от страна на съдружие " Шахматна федерация България ", явяваща се съпротива от последните години.

Сега Върховен административен съд постанови, че назначената от Кралев комисия по разглеждане на заявките е позволила " значително нарушаване на административнопроизводствените правила ". Аргументът на съда е, че комисията е разгледала първо заявката на " Българска федерация по шахмат 1928 ", което обаче е било подадено три седмици по-късно на " Шахматна федерация България ", а това опонира със закона.

Министерството на спорта би трябвало да заплати и 1250 лв. разходи по делото, като може да апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд в 14-дневен период.

От ММС обаче оповестиха пред " Дневник ", че Комисията за лицензиране и атестиране (КЛА) е разгледала заявките по реда на постъпването им.

" При разглеждане на документите на " Шахматна федерация България " КЛА е установила непълноти в документите. Освен в началото показаните със заявката на сдружението документи (октомври 2017), претендентът е допълнил документите си (ноември 2017). КЛА е приела това деяние като осъществяване на дадената от нормативната уредба опция претендентът да попълни възможни неналичия или непълноти в в началото показаните документи. По предложение на КЛА министърът на младежта и спорта е издал заповед, с която отхвърля издаването на лицензия на " Шахматна федерация България " заради установените непълноти в документите ", показват от ММС.

В отговора се споделя още, че за другия претендент - " Българска федерация по шахмат 1928 ", не са установени непълноти в документите или несъответствия с условията на нормативната уредба.

Председателят на " Шахматна федерация България " Методи Стойнев твърди, че Кралев е погазил закона, като е дал лиценз на " Българска федерация по шахмат 1928 ". " Сега нещата се връщат в начална позиция. България остава осъдена от интернационалната федерация (ФИДЕ). От ФИДЕ са безапелационни, че няма да одобряват нова федерация, в която огромна част от хората са от управлението на остарялата, какъвто е казусът сега. Всичко ще се реши в съда и те ще изгубят ", сподели Стойнев пред " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР