Решение на Столичния общински съвет предизвика протеста на граждани пред

...
Решение на Столичния общински съвет предизвика протеста на граждани пред
Коментари Харесай

Решение на СОС за горенето на отпадъци предизвика протест в София

Решение на Столичния общински съвет провокира митинга на жители пред постройката на Столичната община. СОС счита да изтегли заем от Европейската капиталова банка в размер на 128.5 млн. лв. за построяването на инсинератор в Топлоелектрическа централа "София ".

Сумата е 41% от нужните 308 млн. лв., по-голямата част от които са обезпечени от Оперативна програма "Околна среда”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ

Въпреки че от "Московска” 33 твърдят хората, че изгаряйки RDF боклук, въздухът се чака да стане даже по-чист, протестиращите не имат вяра на тези думи.

"Тук сме поради децата си, тъй като считаме, че това създаване може да се окаже пагубно за здравето им, както и за нашето. Горенето на боклуци е последното деяние, което би трябвало да се подхваща. То е надалеч от преработването, от оползотворяването. Общината би трябвало да вложи всички тези средства за нещо друго, вместо за активност, която ще повлияе пагубно на всички нас ", споделя майка, пристигнала на митинга.

Сред недоволните е и общинският консултант Симеон Славчев от "Политическа група 5”, който споделя, че въпреки гласът им да не се чува в Общинския съвет, те ще се борят "да бъде чута думата на народа! "

Предлагат по-евтино парно, в случай че Топлоелектрическа централа „ София” гори отпадък

"Решението се взе въз основата на разбор, изработен от една консултантска компания, която във всеки собствен отчет предлага изгарянето като единствен и най-хубав вид ", означи Славчев.

"Предложихме работна група от български специалисти от Българска академия на науките и от всички университети в България да създадат анализ”, означи общинският консултант.

Славчев съобщи, че от "Политическа група 5 " ще внесат отчет в Общинския съвет с искане за привикване на референдум, "за да могат хората да кажат волята си ".

"Има доста други други възможности, които ще костват в пъти по-евтино от този вид, който избра СОС ", счита инженер, също пристигнал на митинга. Според него България ще изгуби 4 милиарда лв., в случай че инсталацията се построи.

Протестиращият добави, че с това решение са нарушени 4 закона, 2 наредби и Конституцията на България. Гражданинът сподели, че той и други протестиращи считат да си търсят правата в съда и да апелират решението на Столичния общински съвет.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР