Решение на Общинския съвет в Сопот, което остави данъците в

...
Решение на Общинския съвет в Сопот, което остави данъците в
Коментари Харесай

Сопот с дупка от 2 милиона лева в бюджета за 2022 година

Решение на Общинския съвет в Сопот, което остави налозите в дребната общината на равнището от 2021 година, води до недостиг в бюджета за 2022 година в размер на 2 милиона лв.. Това ще изправи Сопот пред тежка рецесия, съобщи заместник-кметът по финансите Николай Новаков. Проблемът се появи след отхвърли на Сопотския парламент да промени локалните данъци, а действителна полемика с общинските съветници по въпроса не се състоя, заради провеждането на съвещанията в задочен формат.

В продължение на половин година администрацията оферираше открити полемики за локалните данъци на няколко форума – с жителите, с всички непрекъснати комисии към Общинския съвет и най-после в Сопотския парламент.

Предложението бе ставката на налог върху недвижимите парцели за 2022 година да стане 4,5 на хиляда върху данъчната оценка. Така размерът на облога върху всички недвижими парцели на територията на цялата община би била 494 000 лева (154 800 лева за физическите лица и 339 200 лева за юридическите лица). Това ще докара до нарастване на приходите по отношение на 2021 година със 109 000 лева

Администрацията предложи приходите от налога върху транспортните средства за 2022 година да бъдат в размер на 560 000 лева или с 85 000 лева повече по отношение на миналата година.

При тези планове завишението на данъците за жителите е алегорично и търпимо и с доста леко нарастване за юридическите лица, разясняват от администрацията. Но сборът от приходите от локалните налози и такси ще промени салдото на приходите и разноските, вместо в този момент общината да е изправена пред цялостна неспособност за развиване и посрещане на финансовите потребности, разяснява заместник-кметът Николай Новаков.

Няма човек, който желае да бъдат нараснали налозите, няма и властник, който да вземе решение за покачване без това да е извънредно належащо. Но крайната нужда в българските общини е настъпила от най-малко две години, има редица рекомендации и наставления на финансовите институции в България за гладко и заслужено покачване на данъците, с цел да се избегнат тежки рецесии и разтърсвания, добави заместник-кметът.

В Общинския съвет избраха да работят внимателно, популистки и безразсъдно и резултатът в този момент е трагичен – близо 2 милиона разлика сред приходите и разноските в общинския бюджет “, съобщи Николай Новаков.

За да бъде по-добро взаимоотношението сред Общинския съвет и администрацията и решенията да бъдат в интерес на жителите и развиването на Сопот кметът Деян Дойнов прикани Общинския съвет за осъществяване на присъствени съвещания и дейна работа. Има тежки проблеми за решение и е належащо да има пълноценна полемика и решения, уточни той преди броени дни в особено изказвания.

Свързани вести Сопот възнамерява 20 % повече разноски в новия бюджет
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР