Решение дали България ще преговаря и с руския монополист Газпром

...
Решение дали България ще преговаря и с руския монополист Газпром
Коментари Харесай

Министър Христов: Решение за преговори с Газпром може да се очаква най-рано след седмица

Решение дали България ще договаря и с съветския монополист " Газпром " може да се чака най-рано след седмица. Такива договаряния ще има единствено, в случай че се окаже, че България няма да може да си обезпечи всички нужни количества газ за зимата, удостовери министърът на енергетиката.

,,Изчакваме да забележим какво ще се случи с другите варианти, да създадем един финален разбор на нужните количества газ, които са ни нужни, с цел да осигурим промишлеността. Също и ценови разбор при какви равнища на цената промишлеността може да действа. На нас ни би трябвало газ, който хората да могат да си разрешат да купят и да работят. Така, че тези финални стъпки безусловно ги приключваме тази седмица и другата, отчитаме също и опцията да работим с интерконектора, който е значима част от общия проект. И тогава към този момент дефинитивно ще решим какви количества е належащо да договаряме с " Газпром ", добави той.

Министърът на енергетиката уточни, че крайният период за стартиране на търговски количества газ по новата връзка с Гърция е 1 октомври. Уговорката с компанията строител " Авакс " е в сряда да показа график за всички действия, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция в това число и процедурите по приемане на акт 15 и акт 16.

В момента в тръбопровода има газ, само че сега газопроводът е като огромен цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, с цел да се ревизира за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да придвижва търговски количества газ, а не пробно, не някакви проби. Това нещо да може да работи, изясни още министър Христов, представен от БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР