Решавайки се да посети тази слабо населена страна с огромно

...
Решавайки се да посети тази слабо населена страна с огромно
Коментари Харесай

В Монголия няма много католици, но в посещението на папата прозира геополитика

Решавайки се да посети тази едва обитаема страна с голямо будистко болшинство, Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март може би гледа на Монголия като на метод за " построяването на мостове " със съседите й Китай и Русия, като се имат поради стратегическото разположение и неутралитетът на страната в този неустойчив район, написа Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пътуването, в което влиза деветчасов полет от Рим до столицата Улан Батор на следващия ден, ще бъде и деликатно следен тест за устойчивост за 86-годишния папа, който през юни претърпя интервенция от херния и изпитва болежка при вървене.

Бивша сателитна страна на Съветския съюз, където народна власт има от 1992 година, Монголия има една от най-младите и най-скромните католически общности в света, оценена почти на 1400 души при население от 3,3 милиона поданици.

В страната служат едвам двадесет  и петима католически свещеници – като единствено двама от тях са монголци, и 33 монахини по данните от Ватикана, въпреки че точно там е най-младият кардинал на Католическата черква.

Пътуването на Франциск до стремглаво урбанизиращия се Улан Батор е израз на желанието на папата йезуит да съобщи обръщение от  Римокатолическата черква до пребрегвани райони на огромно разстояние от Рим, като в същото време отстоява разговора сред религиите.

Това ще бъде „ опция да прегърнем една черква, дребна като брой вярващи, само че преизпълнена с религия и огромна в проявяваното състрадание ", съобщи папата в неделя.

Визитата, която би трябвало да продължи до 4 септември, обаче има и безспорни геополитически цели.

Мисленето в дълготраен проект на Ватикана е " да резервира наличие и неприкритост на църквата в страни, където това не може да се счита за даденост ", споделя Пол Или, старши помощник в Центъра " Бъркли " по вяра, мир и интернационалните връзки в американския университет Джорджтаун.

" Ако отиването му в Монголия остави вратата отворена към целия този район, то това ще е пълноценно посещаване с релативно малко дефекти ", прибавя Или.

" Преоткриване на полезностите "

Някога част от империята на Чингис Хан, Монголия, която няма изход на море, е притисната сред Русия и Китай, подвластна от едната по линия на вноса на сила, и от другата за износа на своите първични материали, най-много въглища.

Но Монголия се стреми да поддържа линия на неутралитет по отношение на склонните към разширение и разпространение на властта и въздействието си съседи, пробвайки се и да балансира сред сили като САЩ  Япония и Южна Корея.

Това прави Монголия евентуално потребна за връзките на Ватикана както с Пекин, с който предходната година Светият трон възобнови съглашението си по щекотливия въпрос с назначението на епископи, по този начин и с Москва, пред която Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се опита да посредничи за завършек на войната в Украйна.

А Монголия поддържа връзки и със Северна Корея.

" Тази страна няма разногласия със съседите си – в Азия това е рядко срещано ", споделя Джулиън Дийркес, учител в университета на Британска Колумбия в Канада.

" И това в действителност е единствената постсоциалистическа народна власт в Азия, всички други не оцеляха ", прибавя той.

Това стана повод за " преоткриването на полезностите " в връзките сред демократичните страни и Монголия в подтекста на растящата съветска експанзия и безпокойството, което поражда неконтролираният Китай, показва Дийркес.

Първа папска аудиенция

Франциск е първият папа, който ще посети Монголия. Той идва в петък сутринта и ще има един ден за отмора преди формалните си срещи в събота, в това число с министър-председателя на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене, представители на гражданското общество, дипломати, свещеници и мисионери.

В неделя Франциск ще направи послание на среща с представители на разнообразни религии и вероизповедания – едно от петте планувани обръщения на папата, и ще води литургия в новопостроена хокейна зала.

Не е планувано да излиза отвън Улан Батор, град, където непредвидените облаги от въгледобива през последното десетилетие доведоха до взрив на строителните действия.   

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март може да употребява пътуването, с цел да показа своята угриженост за въздействието на климатичните промени, които наред с минното дело и несъразмерното разширение на площите за паша на животните водят до обезлюдяване на от ден на ден сектори от територията на Монголия.

Метеорологичните бедствия – от опустошителните наводнения до суша и пясъчни стихии – погубиха цели стада по обширните пасища, принуждавайки номадите, които са една трета от популацията на Монголия, да мигрират към столицата Улан Батор.

И в този момент столицата е опасана от сиромашки квартали, населявани от преселилите се номади.

През декември избухнаха митинги, подбудени от корупционен скандал в във въгледобивната промишленост, и изострени от актуалното неодобрение на популацията от слабата стопанска система и високата инфлация, свързани с КОВИД-19 и войната в Украйна.

Най-младият кардинал

Посещението на папата беше предхождано от няколкомесечна бурна дипломатическа активност на Монголия, включително визитата на премиера Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене във Вашингтон този месец и визитата на френския президент Еманюел Макрон в Улан Батор през юни.

Миналата година монголска делегация от будистки монаси и католически свещеници посети Ватикана във връзка 30-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Светия трон и Монголия.

Тя беше предвождана от най-младия католически кардинал – 49-годишния италианец Джорджо Маренго, назначен от Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март предходната година. В качеството си на апостолически префект на Улан Батор мисионерът, който от 20 години работи в Монголия и оказа помощ за основаването на първата католическа черква в обичайната номадска  шатра - гер (дом на монголски език), е най-високопоставеният католически духовник в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР