Републиканците в Камарата на представителите планират да продължат да разследват Хънтър Байдън и все още искат да чуят Дейвид Вайс

...
Републиканците обещават да продължат разследванията си, свързани със сина на
Коментари Харесай

Републиканците обещават да продължат разследванията си, свързани със сина на президента Джо Байдън, Хънтър, след като главният прокурор Мерик Гарланд обяви в петък, че назначава специален адвокат, който да наблюдава текущото наказателно разследване.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и висшите републиканци на Капитолийския хълм побързаха да разкритикуват хода на Гарланд да даде статут на специален адвокат на Дейвид Вайс, американския прокурор, който вече разследваше Хънтър Байдън, твърдейки, че не заслужава доверие.

Макар Маккарти и неговите висши председатели на Републиканската партия дадоха да се разбере, че нямат намерение да спират собствените си разследвания, назначаването на Вайс като специален адвокат може да усложни усилията на Конгреса да го накара да свидетелства на Капитолийския хълм за разследването му срещу Байдън, според високопоставен демократ от Конгреса помощник.

Преди това Вайс беше предложил да свидетелства на Капитолийския хълм, след като законодателите се завърнаха от ваканцията през август, но сътрудникът каза пред CNN, че досегашната практика предполага, че статутът му на специален адвокат може да го изолира от това, докато разследването не приключи и Вайс завърши доклада, който се очаква да доставям.

Въпреки назначаването му за специален съветник, републиканците в Камарата на представителите все още казват, че искат да чуят Вайс.

„Очакваме Министерството да сътрудничи напълно на нашето разследване, включително да не се намесва в 11-те транскрибирани интервюта, които поискахме, и Дейвид Вайс да спази ангажимента си да свидетелства, и не сме чули нищо от Министерството, което да показва, че вече не желае да го прави ”, каза в изявление Ръсел Дай, говорител на представителя на Републиканската партия Джим Джордан.

Призивите за специален адвокат се засилиха през последните месеци, като водещи републиканци твърдят, че Байдън е получил „мила сделка“, а подателите на сигнали от IRS твърдят, че Министерството на правосъдието му е дало преференциално отношение.

Двама кариерни агенти на IRS, които са работили по разследването на Байдън, станаха публични като податели на сигнали, твърдейки, че има политическа намеса в разследването. И миналия месец споразумението за признаване на вината между Министерството на правосъдието и Байдън се срина на съдебно заседание, където съдията каза, че не е готова да одобри сделката, наричайки споразумението „объркващо“, „неясно“, „нетипично“ и „безпрецедентно“ .”

Водещият/информаторът на IRS Джоузеф Зиглер / Джейк Тапър LIVE_00142723.png Обратна връзка за видео реклама Разобличителят на IRS Джоузеф Зиглер се присъединява към The Lead в първото си телевизионно интервю след свидетелството пред Конгреса 14:32 ч - Източник: CNN

Джордан, председателят на съдебната камара, поиска Вайс да свидетелства пред неговата комисия относно разследването на Байдън и Вайс предложи да се яви пред комисията през есента.

Говорителят на Джордан омаловажи значението на назначаването на специален прокурор.

„На Дейвид Вайс не може да се вярва и това е просто нов начин да се избели корупцията на семейство Байдън“, каза Дай в отделно изявление. „Вайс вече подписа споразумение за признаване на вината, което беше толкова ужасно и несправедливо, че федерален съдия го отхвърли. Ще продължим да преследваме факти, извадени наяве от смели податели на сигнали, както и непоследователните изявления на Вайс пред Конгреса.

Друг помощник на Демократическата партия обаче каза, че назначаването на Вайс за специален прокурор ще затрудни републиканците да продължат да повтарят твърдения, че той няма пълна власт над разследването на Хънтър Байдън или способността да повдига обвинения.

Служител на Министерството на правосъдието каза, че не е ясно как определянето на специален прокурор влияе върху показанията на Вайс пред Конгреса, но служителят отбеляза, че двама предишни специални прокурори, Джон Дърам и Робърт Мюлер, са свидетелствали едва след като са представили окончателните си доклади, които са дошли след продължили години разследвания .

Федералните прокурори прекараха пет години в разследване на Байдън за потенциално укриване на данъци, незаконно чуждестранно лобиране, пране на пари и други възможни престъпления. Като част от споразумението за признаване на вината – което сега е отложено – Байдън щеше да се признае за виновен за две федерални данъчни нарушения и прокурорите биха препоръчали да не влиза в затвора.

Консерваторите на Капитолийския хълм бързо атакуваха съобщението, че Вайс е назначен за специален прокурор в разследването срещу Байдън, въпреки че един от тях си приписа заслугата за този ход.

„Това действие от Министерството на правосъдието на Байдън не може да се използва за възпрепятстване на разследвания на Конгреса или за избелване на корупцията в семейството на Байдън. Ако Вайс е договорил любовната сделка, която не може да бъде одобрена, как може да му се вярва като специален съветник? Републиканците в Камарата на представителите ще продължат да преследват фактите за американския народ“, каза Маккарти в туит.

Президент на САЩ Джо Байдън говори в сградата на изпълнителния офис на Айзенхауер във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в четвъртък, 12 януари 2023 г. Инфлацията в САЩ продължи да се забавя през декември, добавяйки доказателство, че ценовият натиск е достигнал връх и поставя Федералния резерв на път да се забави отново темпото на повишаване на лихвените проценти. Фотограф: Al Drago/Bloomberg чрез Getty Images Президентът на САЩ Джо Байдън говори в сградата на изпълнителния директор на Айзенхауер във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в четвъртък, 12 януари 2023 г. Инфлацията в САЩ продължи да се забавя през декември, добавяйки доказателство, че ценовият натиск е достигнал връх и поставя Федералния резерв на път към отново забавят темпото на повишаване на лихвените проценти. Фотограф: Ал Драго/Блумбърг чрез Getty Images Ал Драго/Блумбърг/Гети изображения

Но конгресменът Байрън Доналдс, консерватор от Флорида, написа в туит: „Републиканците в Камарата на представителите държат корумпираната фамилия Байдън и администрацията отговорни и оказват безмилостен натиск върху тях, което доведе до това отдавна закъсняло съобщение. Надявам се Вайс да не продължи бавно да води разследванията срещу сина на президента. Имаме нужда от отчетност.”

Съобщението в петък дойде, когато републиканците в Камарата на представителите са на ръба да започнат разследване за импийчмънт на президента Байдън. Но докато демократите посочват, че специалният адвокат трябва да направи републиканците по-уверени в независимостта на разследването на Министерството на правосъдието, членовете на Републиканската партия не го виждат по този начин.

„Мерик Гарланд току-що обяви, че ще назначи американския прокурор Вайс за специален съветник, който да разгледа въпросите на Хънтър Байдън“, каза конгресменът Лорън Боберт, консервативен републиканец от Колорадо. „Това е същият американски прокурор, който току-що се опита да даде на Хънтър добра сделка. Като се има предвид как се отнасяха към Хънтър досега, извинете ме, ако не съм изключително развълнуван, че наистина ще излезе нещо от това.

Ани Грейър и Алайна Трийн от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР