Републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите на САЩ, с

...
Републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите на САЩ, с
Коментари Харесай

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите

Републиканците завоюваха контрола над Камарата на представителите на Съединени американски щати, с което партията се върна на власт във Вашингтон и даде на консерваторите лостове, с които да лимитират програмата на президента Джо Байдън и да провокират голям брой следствия, съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки че загубата лишава част от властта на Байдън във Вашингтон, той даде знак, че чака републиканците да му спомагат. На конференция предходната седмица президентът съобщи: " Американският народ мисля, че ясно сподели, че чака републиканците да бъдат подготвени да работят и с мен ", напомня Ройтерс.

Минималното болшинство обаче ще сложи водачите на Републиканската партия пред непосредствени провокации и ще усложни способността ѝ да ръководи.

Повече от седмица след деня на междинните избори републиканците си осигуриха 218-о място, належащо за освобождение на Камарата на представителите от контрола на демократите. Пълният обсег на болшинството на партията може да не стане явен още няколко дни или седмици, защото гласовете в конкурентните съревнования към момента се броят.

Но те са на път да съберат най-малкото болшинство на партията през 21-ви век, съперничещо на това от 2001 година, когато републиканците имаха болшинство единствено от 9 места, 221-212 с двама самостоятелни. Това е надалеч от огромната победа, която републиканците предвидиха на тазгодишните междинни избори, когато партията се надяваше да пренареди дневния ред на Капитолия, като се възползва от икономическите провокации и спадащата известност на Байдън, разяснява АП.

Вместо това демократите демонстрираха изненадваща резистентност, задържайки се в умерените, крайградски региони от Вирджиния до Минесота и Канзас. Резултатите биха могли да усложнят проектите на водача на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти да стане ръководител на камарата, защото някои консервативни членове се питат дали да го поддържат, или слагат условия за поддръжката си.

Малките разлики в гласовете прекатурнаха политиката на Републиканската партия и провокираха замяна на обвинявания за това какво се е объркало. Някои представители на Републиканската партия упрекнаха Доналд Тръмп за по-лошия от упования резултат. Бившият президент, който разгласи третата си кандидатура за Белия дом, издигна претенденти по време на тазгодишните първоначални избори, които мъчно завоюваха по време на общите избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР