Републиканците се разделиха за доставките на оръжия за Украйна. Изолационистите,

...
Републиканците се разделиха за доставките на оръжия за Украйна. Изолационистите,
Коментари Харесай

Време е да спрем с това. САЩ настояват да спрат помощта за Украйна

Републиканците се разделиха за доставките на оръжия за Украйна. Изолационистите, водени от Доналд Тръмп, упорстват Белият дом да спре да оказва помощ на Киев, а неоконсерваторите оферират да ги изключат от партията за това. Какво се случва в Съединени американски щати?

Американски бракоразвод

Страната върви към народен бракоразвод, уверена е републиканката Марджъри Тейлър Грийн. Тя се опасява от революция. И упреква за всичко сегашните управляващи, " изцяло откъснати от същинските американци ".

Тя и някои други партийни приятели не харесаха европейското турне на Байдън, визитата му в Киев и срещата му с водачите на Букурещката деветка. Републиканците са възмутени, че проблемите на Украйна тревожат президента доста повече от техните лични.

По-специално, конгресменът Кевин Херн означи, че Байдън е посетил Киев, само че не е посетил щата Охайо, където токсични субстанции са навлезли в почвата и атмосферата заради железопътна злополука. Марджъри Тейлър Грийн даже сподели, че американците ненавиждат своя президент, тъй като той избира украинското държавно управление пред тях. Трент Конауей, кметът на град Ийст Палестайн, където влакът дерайлира, назова пътуването на Байдън до Европа „ голям пестник “ за локалното население.

„ Някои западни медии одобриха тази изразителност като знак, че Републиканската партия, която управлява Камарата на представителите, ще спре Вашингтон да продължи да изпомпва оръжия към Украйна. Междувременно след Байдън в Киев дойдоха петима републиканци, водени от ръководителя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол. Зеленски им съобщи лист с оръжия, нужни на ВСУ. По-специално там има изтребители Ф-16 и ракетни системи АТАКМС с обхват от 300 километра.

Вече я няма любовта

Бившият президент Доналд Тръмп, който към този момент разгласи желанието си още веднъж да оглави Белия дом, счита, че Байдън предизвика конфликт с Русия. От друга страна, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации и вторият формален републикански претендент за президент Ники Хейли е уверена, че Вашингтон не пази Украйна, а води " война за независимост ", която не би трябвало да бъде губена.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, също претендент за президент (наричан е " Тръмп за тези, които могат да четат " ), счита, че би трябвало да се занимава със личната си страна, а не с Украйна, а същинската опасност за Съединени американски щати е Китай, не Русия. На собствен ред някогашният вицепрезидент Майк Пенс твърди, че в Републиканската партия не би трябвало да има място за тези, които отхвърлят да „ защитят свободата “.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, говорейки на Мюнхенската конференция, означи, че вътрешнопартийната битка няма да е лесна, само че украинците въпреки всичко ще получат оръжията, от които се нуждаят. Междувременно преди година нямаше подобен проблем. През 2014 година ДеСантис поддържа въоръжаването на Киев. Очевидно той е трансформирал решението си - заради обстоятелството, че отношението на популацията към украинската рецесия се промени.

Според февруарско изследване на “Асошиейтед Прес ” едвам 48% от американците утвърждават продажбата на оръжие на Украйна, 29% са срещу, 22% не са сигурни. През май 2022 година 60% от интервюираните са били за военна помощ на режима в Киев. Освен това, съгласно “Фокс Нюз ”, 61% от републиканците и 49% от самостоятелните гласоподаватели не желаят поддръжката на Украйна да бъде безкрайна.

В същото време съгласно университета “Куинипиак ” 42% от последователите на Републиканската партия са подготвени да гласоподават за Тръмп, 36% за ДеСантис. Рейтингът на Хейли е шест %, на Майк Пенс - четири.

Идейни разлики

Експертите показват, че Украйна е послужила единствено като спусък - борбата сред условните изолационисти, които не желаят Съединени американски щати да се намесват в споровете на други нации, и неоконсерваторите, борещи се за " независимост " (в тяхното разбиране) по цялата планета, е много остарял.

" Това обаче не са непреодолими разлики, тъй като всички републиканци пазят националните ползи и се стремят американско предимство. Просто някои приканват да се съсредоточат върху вътрешните проблеми, до момента в който други разчитат на военна мощ ", изяснява Юрий Рогулев, шеф на Фондация “Франклин Рузвелт ” за проучването на Съединените щати в Московския държавен университет.

Привържениците на по-нататъшното въоръжаване на Украйна чакат да привлекат гласоподаватели на своя страна, прибавя Виктория Журавльова, началник на бранша за външна и вътрешна политика на Съединени американски щати в ИМЕМО на РАН. „ Такъв електорат желае поддръжка за Киев и в случай че не се борят за тези хора, те ще отидат при демократите “, споделя тя.

Експертите са сигурни, че спорът в Украйна ще играе значима роля в акциите на всички претенденти. И в Демократическата партия също има разногласия. Така през октомври 30 конгресмени желаеха Байдън да стартира мирни договаряния и да облекчи антируските наказания като жест на благосклонност. Скандалът бързо беше потулен, защото демократите в действителност не желаят да бъдат обвинени в подготвеност да създадат отстъпки на Кремъл.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР