Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите;

...
Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите;
Коментари Харесай

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен

Републиканците са напът да открият надзор над Камарата на представителите; изходът от конкуренцията за Сената не е явен, като към този момент двете водещи американски партии са спечелили по еднакъв брой места, демонстрират последните резултати от създадените през вчерашния ден в Съединените щати междинни избори за Конгрес, оповестиха локални малките екрани.

По данни на Си Ен Ен републиканците са спечелили 201 места в Камарата на представителите, а демократите - 182. Според телевизия Фокс нюз преднината на опозиционната партия е още по-голяма - тя има 199 мандата против 174 за партията на президента Джо Байдън.

За надзор над 435-местната долна камара на американския Конгрес са нужни 218 места. Досега демократите имаха надзор над Камарата на представителите, където държаха 220 места, против 212 за републиканците.

По данни на Си Ен Ен републиканците са лишили 10 места от демократите, които на собствен ред са лишили четири.

Надпреварата за Сената е повече от оспорвана - и Си Ен Ен, и Фокс нюз дават по 48 места за всяка от двете партии. За надзор над 100-членната горна камара на Конгреса на Съединени американски щати са нужни 51 мандата.

Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори. Демократите обаче на процедура имаха надзор над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

На вчерашните избори в средата на мандата на президента Джо Байдън се гласуваше за 35 места в Сената и за цялостно възобновяване на състава на Камарата на представителите. Републиканците трябваше да бранят 21 кресла в горната камара на Конгреса, а демократите - 14.

По данни на Си Ен Ен партията на Байдън е лишила едно място в Сената от своите съперници.

От четирите места в горната камара на Конгреса, които остава да бъдат разпределени, републиканците и демократите водят в по две от конкуренциите. Така че е прекомерно евентуално Сенатът да остане поделен поравно и вицепрезидентката Харис ще продължи да има решаващия глас до идващите избори през 2024 година

Любопитното е, че както преди две години, контролът върху горната камара на американския Конгрес може да бъде съдбоносен от балотаж в Джорджия, отбелязва Ройтерс. На изборите през ноември 2020 година се стигна до втори тур и за двете места в този щат в Дълбокия юг на Съединени американски щати. На балотажите през януари предходната година завоюваха демократите. И в този момент претендентът на партията на Байдън води в този щат, който в миналото бе републикански бастион. Балотажът обаче може да се счита за сигурен, защото сенатор Рафаел Уорнок на процедура към този момент няма късмет да премине бариерата от 50 % от гласовете. Той ще отиде на балотаж на 6 декември против републиканеца Хершел Уокър - някогашна звезда по американски футбол, подкрепена персонално от някогашния президент Доналд Тръмп.

По последни данни на Си Ен Ен Уорнок води с 49,2 % против 48,7 на 100 за Уокър.

Републиканците реализираха скромни победи на междинните избори, само че демократите се показаха по-добре от предстоящото, обобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че към този момент остава неразбираемо кой ще управлява Конгреса и надлежно дали президентът Джо Байдън ще може да прокарва своя дневен ред през идващите две години. Ако, както и се очакваше авансово, републиканците завоюват Камарата на представителите, въпреки и с малко болшинство, те ще могат да блокират законопроекти на Байдън и да стартират следствия против него. От друга страна, при поделен надзор върху двете камари няма да бъдат вероятни фрапантни политически промени.

Асошиейтед прес също отбелязва, че междинните избори в последна сметка не са донесли огромна победа за републиканците. Демократите демонстрираха изненадваща мощ и контролът върху Конгреса остава неразбираем, обобщава организацията.

АП показва още, че акцията за изборите е била яростна и е коствала милиарди долари. На офанзиви бяха подложени даже самото разбиране за народна власт и гласуването като цивилен обред.

Американските гласоподаватели, наподобява, наказаха президента за високата инфлация, само че в това време не поддържаха задоволително републиканците поради устрема им да забранят абортите, отбелязва Ройтерс. Представители на самата Голяма остаряла партия прочее признаха, че изборите не са донесли предстоящата от тях " алена вълна ".

В исторически проект, опозиционната партия печели междинните избори за Конгрес, а очакванията на републиканците бяха още по-големи, поради икономическите проблеми и недоволството на доста американци от повишаването на живота.

Има всички изгледи президентските избори след две години да бъдат повтаряне на предходните. Демократът Байдън даде индикации, че има намерение да се бори за втори мандат, а републиканецът Тръмп евентуално ще разгласи след няколко дни, че ще се опита да вземе реванш за загубата си през 2020 година

Републиканците са любимци на букмейкърите за президентските избори през 2024 година Една от водещите букмейкърски къщи - " Бет365 ", прави оценка възможностите на Голямата остаряла партия да си върне Белия дом на близо 60 % (коефициент 1,61). Коефициентът за демократите е 2,30, а за самостоятелен претендент - цели 26.

Подкрепени от Тръмп претенденти обаче изгубиха някои знакови съревнования през вчерашния ден. Възможно е това да загатва, че на доста американски гласоподаватели им е омръзнало от изборния и управническия безпорядък, провокиран през последните години от предходния президент, който символизира дълбоката социална и политическа поляризация в страната.

Показателно е, че главният любимец на
букмейкърите за победа на президентските избори след две години към този момент не е Тръмп, който бе с най-нисък коефициент преди изборите, а Рон Десантис. Популярният губернатор на Флорида, който трансформира до неотдавна оспорвания и обичайно основен за президентски избори южен щат във все по-стабилен републикански бастион, бе избран отново с лекост през вчерашния ден. " Бет 365 " дава коефициент от 3,40 за Десантис против 4,50 за Тръмп. Следват Байдън (коеф. 6) и двама други демократи - вицепрезидентката Харис и губернаторът на Флорида Гавин Нюсъм (коеф. 15 и за двамата).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР