Републиканци за България днес входирахме писмено предложение до председателите на

...
Републиканци за България днес входирахме писмено предложение до председателите на
Коментари Харесай

Републиканци за България: Народните представители да упражнят правото си на законодателна инициатива за делегирани бюджети за малките населени места

Републиканци за България през днешния ден входирахме документално предложение до ръководителите на парламентарно показаните групи в Народно събрание с входящ №ПГ-47-223-00-49/20.06.2022г., както и до нечленуващите в Народното събрание групи, до ръководителя на НСОРБ и до министъра на финансите с № 09-00-7/20.06.2022г., по отношение на импортирания Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет и отчитайки извънредно тежките условия, в които са сложени кметовете и жителите на дребните обитаеми места в България.

Чрез предлагането ни призоваваме народните представители да предложат, по реда на ПОДНС сред първо и второ четене на посочения законопроект, увеличение на бюджетите на общините в страната, както и законова опция за обезпечаване на делегирани бюджети на всички дребни обитаеми места.

Към момента се следи средновековен модел, при който кметовете на общините разполагат с неограничената опция за разпределение на бюджетите сред по-малките обитаеми места. В този развой няма справедливи критерии, а постоянно се залага на първо място на партийната и корпоративната принадлежност на кметовете на кметства и на кметските наместници. Твърде чести са случаите, в които обособени кметства разполагат с годишни бюджети, които фрапантно не дават отговор на потребностите на съответните обитаеми места, за сметка на други, в които бюджетите са съзнателно увеличени. Този метод подхранва партийните машини на статуквото, които редовно притискат “неудобните ” кметове на по-малките обитаеми места, от което в последна сметка страдат жителите на съответните обитаеми места.

За да се избяга от този циничен модел е належащо да се обезпечи явен делегиран бюджет на всяко малко обитаемо място, който да не зависи от волята и субективната преценка на кметовете на общините и на партийните централи, които владеят съответната община. Така, да вземем за пример, при отпущането на бюджет от най-малко 10 000 лева годишно за дребните обитаеми места в страната техният образ ще се промени фрапантно. Парите ще се изразходват от кмета на обитаемото място съгласно потребностите на локалните поданици. С тези средства може да бъдат ремонтирани улици, тротоари или значими за общността здания, да бъдат построени детски площадки, улично осветяване и системи за видеонаблюдение.

Нещо повече, партийните централи няма да могат да разчитат на този инструмент в идните избори и жителите на дребните обитаеми места биха упражнили своето право на избор свободно.

В тази връзка, Ви призоваваме при гласуването на актуализацията на Закона за държавния бюджет, сред първо и второ четене да предложите по реда на ПОДНС увеличение на бюджетите на общините в страната, както и опция за обезпечаване на делегирани бюджети за дребните обитаеми места.

От партията поискахме мнение от министъра на финансите по входираното искане.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР