Републиканската партия се изправя пред кръстопът. В близо 167-годишната си

...
Републиканската партия се изправя пред кръстопът. В близо 167-годишната си
Коментари Харесай

Решаващ момент за Републиканската партия, над която тегне сянката на Тръмп

Републиканската партия се изправя пред кръстопът. В близо 167-годишната си история тя е разграничена за едно нормално рутинното конгресно одобряване на успеха на новоизбрания от Избирателната гилдия президент Джо Байдън. Процедурата, която ще се разиграе през днешния ден в Конгреса, отваря схизма сред тези, които желаят да спазят демократичните правила, и тези, които сляпо следват президента Доналд Тръмп с вярата да избягнат неговия яд и да наследят неговите поддръжници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Крайният резултат не предстои на подозрение: успеха на Байдън в последна сметка ще бъде доказана и след две седмици той ще постави клетва като 46-ия президент на Съединени американски щати. Никак не е ясно обаче какво ще стане по-нататък с Републиканската партия. Тя е партия в положение на революция, разцепена поради разнообразни степени на преданост към Тръмп. Залогът е дали тя ще резервира верността си към Тръмп, даже и откакто той завърши мандата си и партията обърне взор към спечелването още веднъж на Белия дом през 2024 година

"Това е моментът, в който републиканците би трябвало да създадат избор: дали да решат да скъсат с маниакалното въздействие на Тръмп върху тях, или да се затворят в гробницата, който той построи за тях - сподели Майкъл Стийл, някогашен водач на партията. - Ще бъдат дадени първите изстрели в акцията за 2024 година и те (републиканците) или ще насочат оръдието против самите себе си, или ще тръгнат напред, разкъсвайки оковите на тръмпизма. "

През последните дни партийните групировки се обрисуваха много ясно. Над 100 члена на Камарата на представителите, които от дълго време са в коловоза на Тръмп, обявиха, че ще оспорят успеха на Байдън. Същото направиха и повече от дузина сенатори, противопоставяйки се на ясно изразеното предпочитание на водача на болшинството в Сената Мич Макконъл. Сенаторите Джош Холи (от Мисури) и Тед Круз (от Тексас) - двама евентуални бъдещи кандидат-президенти, са отпред на придвижването, желаейки да се харесат на президента, който резервира голяма известност в партията.

Но повече от дузина сенатори републиканци дават отпор. Макар че съвсем всички те учтиво прикриват своя отвод с хвалби към президента, те дават да се разбере, че няма да поддържат опитите му да преобърне изборния резултат и да остане на власт. "Според моя прочит на конституцията няма конституционно позволен метод Конгресът да ревизира изборния резултат, откакто щатите са го удостоверили и са изпратили своите електори ", сподели сенаторът Тим Скот (от Южна Каролина) - различен евентуален претендент за президент.

Хватката на Тръмп върху партията, която го "осинови ", беше на практика безспорна по време на президентския му мандат. Той се опълчи против обичайните партийни канони, разчупи нормите на президентството и обществено нападна тези републиканци, които се осмелиха да му опонират.

Но като се изключи няколко фигури, партията остана сляпо подчинена (на президента) макар процедурата за импийчмънт против него и неуспеха му в оправянето с пандемията от Ковид-19, умъртвила над 350 000 американци. Сега забележителен брой републиканци поддържат безпочвеното му разбиране, че изборите са фалшифицирани, като даже някои от тези, които бяха определени през ноември, настояват, че e имало измами. Много чиновници по изборите от цялата страна, както и някогашният правосъден министър в администрацията на Тръмп - Уилям Бар, потвърдиха, че не е имало всеобщи фалшификации на изборите.

Републиканските губернатори на Аризона и Джорджия - два от "колебаещите се " щати с основен принос за успеха на Байдън, потвърдиха, че вотът в техните щати е бил почтен. Почти всички искове на Тръмп и неговите съдружници, оспорващи резултатите, бяха отхвърлени от съдиите, в това число два желае пред Върховния съд, в който има трима съдии, номинирани от Тръмп. Въпреки това в Републиканската партия се обрисуват ясни разграничителни линии. Докато лоялисти като Круз и Холи застават на страната на Тръмп, по-умерени републиканци като сенаторите Пат Туми (от Пенсилвания) и Мит Ромни (от Юта) отхвърлят да се разгласят против одобряването на успеха на Байдън. Дори консерватори като сенатора Том Котън от Арканзас, които не престават гръмко да поддържат президента, споделят, че няма да нарушат конституцията.

Този разлом, както се опасяват някои републиканци, може съществено да навреди на възможностите на партията в доста бъдещи избори. "Здравословно е, когато в една партия има разлики по това, което считаме за най-хубаво за нашите гласоподаватели, или по методите да печелим избори. Но ние се разделяме на два лагера по признаци, които нямат нищо общо с политиката - сподели Майк ДюХейм, старши консултант на кандидат-президентската акция през 2016 година на някогашния губернатор на Ню Джърси Крис Кристи. - Двата лагера са разграничени по това дали да следваме прищявките на една персона. Това е "Партия на обичащите Тръмп ".

Необичайното оборване на резултата от президентските избори, приело мащаби, невиждани от Гражданската война, хвърля сянка върху откриването на Конгреса в новия му състав и явно ще обсеби първите дни от работата му. Погледите ще са деликатно ориентирани към вицепрезидента Майк Пенс, който ще ръководи сесията. Въпреки лоялната му работа на президента, той е под засилващ се напън от Тръмп и други да промени резултата. Но Пенс извършва церемониална роля, която не му дава право да въздейства върху изхода. В очевидно растящо обезсърчение, Тръмп разгласи на избирателен протест в Джорджия в понеделник, че ще се бори "с всички сили " да резервира президентския си пост и прикани конгресмените републиканци да преразгледат изборната му загуба.

Но той насочи и предизвестие, като сподели, че (на междинните избори) през 2022 година ще поддържа съперници на настоящия губернатор и на щатския държавен секретар (и двамата са републиканци), които отхвърлиха да поддържат опитите му да промени в интерес на Тръмп изборните резултати в Джорджия. Неотдавна той също така се зарече да не поддържа преизбирането на сенатора Джон Тън (от Южна Дакота), който отхвърли да оспорва избора на членове на Избирателната гилдия. Тръмп се закани да вземе на прицел и други, които не последват неговите инструкции през днешния ден (в Конгреса).

Малцина републиканци чакат Тръмп безшумно да се върне към частния си живот, откакто напусне Белия дом. Президентът е провел диалози за вероятно ново кандидатиране през 2024 година и дава сигнали, че желае още веднъж да играе роля на заповедник и да дефинира политиката на Републиканската партия за години напред. Ако успее в това, партията евентуално ще си остане в калъпа, построен от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР