Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около

...
Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около
Коментари Харесай

ЕС приветства решението на парламента в Скопие за утвърждаване на преговорната рамка

Република Северна Македония направи решителна крачка към Европейски Съюз - към това мнение се сплотяват водещи фигури в европейските институции във връзка признатата от Народното събрание в Скопие рамка за идните присъединителни договаряния.

Днешното гласоподаване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония идната седмица, написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той дефинира решението като основна стъпка на страната към Европейски Съюз. Бъдещето ни е дружно и ви поздравявам с отворени прегръдки, прибавя той.

Поздравления за Северна Македония, това гласоподаване открива пътя към бързото начало на договарянията, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това бе историческа опция и вие се възползвахте, добавя тя.

Днешното гласоподаване е историческо, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е голяма и значима стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, добавя Мецола. Мястото на Северна Македония е в Европейски Съюз, приключва тя.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел показва, че гласуването на Народното събрание в Скопие е поддръжка за началото на договарянията и за общо европейско бъдеще. Той също назовава решението значително по пътя на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз във времена, когато има потребност от единение пред лицето на общите провокации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР