Република Северна Македония иска вписване на исканията си в преговорната

...
Република Северна Македония иска вписване на исканията си в преговорната
Коментари Харесай

РСМ иска вписване на исканията си в преговорната рамка

Република Северна Македония желае регистриране на настояванията си в преговорната рамка, с цел да я утвърди и по този начин да се отпушат договарянията за участие. Това съобщи вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, представен от. Същевременно Министерството на външните работи на РСМ излезе с остра позиция против езика на ненавист в българския парламент през вчерашния ден.

В позицията на външното министерство се споделя, че Скопие най-остро осъжда вчерашните надписи " Македония е България ", които държаха депутати по време на разискванията по първа точка от съвещанието. Осъждат се и сходни изявления от трибуната на българския парламент, тъй като те опонират на европейските демократични полезности, на Договора за добросъседство.

В известието на външното министерство в Скопие се показва очакване формалните представители на България да осъдят категорично говора на ненавист и териториалните искания към Република Северна Македония. Връчена е и вербална нота до българското Министерство на външните работи.

В изявление за македонската телевизия Телма вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич не отхвърли, че към момента има късмет да бъд реализиран консенсус по преговорната рамка, препоръчана от френското председателство. Маричич разясни, че Скопие още не е получило окончателния вид на предлагането и добави:

" Ние ще се спремим нашите позиции да бъдат вградени в преговорната рамка и в заключенията, да да бъдат допустими за нас ".

" Нашата цел не е да си сътворяваме неприятели, само че това не значи, че постоянно ще сме съгласни с българите, сподели Маричич във връзка реакциите, които предлагането на френското председателство провокира, само че призна, че има кръгове, които саботират процеса.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР