Република Северна Македония - име за всеобща употреба, с македонски

...
Република Северна Македония - име за всеобща употреба, с македонски
Коментари Харесай

Гръцки медии: Северна Македония с македонски език и македонска идентичност

Република Северна Македония - име за всеобща приложимост, с македонски език и македонска еднаквост - това съдържа съглашението по разногласието за името, което би трябвало да подпишат Македония и Гърция, съгласно гръцкото радио 24/7, представено от Българска телеграфна агенция.

По информация на гръцки публицисти съглашението съдържа следното:

- В македонската конституция се отстранява текстът за " отбрана на македонското малцинство " отвън границите на страната.

- Определят се преходни интервали за смяна на вътрешни документи и този комплициран развой се свързва с отварянето на глави в предприсъединителните договаряния на Македония с Европейски Съюз.

- Формира се комисия, която ще прегледа използването на комерсиалните обозначения в двете страни.

- Признава се македонският език, със забележката, че Северна Македония в границите на съглашението признава, че този език е със славянски генезис /както е заведено в границите на ООН/.

- По отношение на националността важи терминът Мacedonian/citizen of the Republic of North Macedonia с ясно споменаване, че народът на тази страна не е обвързван с античната гръцка цивилизация.

Както заяви кореспондентката на МИА от Атина, повече от детайлностите във връзка с етапите за използване на съглашението, оповестени от гръцкото радио, към този момент бяха оповестени от гръцките медии, а съответстват и с това, което гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в изявление за телевизия Контра, а през днешния ден бе упоменато от съдружния сътрудник в държавното управление Панос Каменос.

Споразумението първо би трябвало да се ратифицира в македонския парламент, след което гръцкото държавно управление ще изпрати писма до НАТО и Европейския съюз, че поддържа започването на договаряния за интеграция на Северна Македония при изискване, че бъдат импортирани ремонти в конституцията й.

Радиото напомни, че през вчерашния ден Кодзиас сподели, че на срещата на външните министри на Европейски Съюз на 25 и 26 юни ще бъде изпратено положително обръщение за започване на предприсъединителни договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз, а що се отнася до участието й в НАТО, тя ще получи покана при изискване, че промени конституцията си.

Според гръцките медии министър председателят Зоран Заев ще би трябвало да изпрати писма до страните, които са признали Република Македония под конституционното й име, с цел да ги уведоми, че в двустранните връзки и на интернационалните конгреси в действие ще бъде името Северна Македония.

Радио 24/7 уточни, че в интервала от юли до декември 2018 година държавното управление на Заев ще би трябвало да свика референдум и в случай че неговият резултат е позитивен, ще бъдат импортирани ремонти в конституцията. При негативен резултат като План Б съществува вероятността за предварителни избори " с темперамент на референдум за скопския въпрос ".

Когато македонската страна извърши всички поети отговорности, съглашението ще бъде импортирано за гласоподаване в гръцкия парламент, а в това време ще се гласоподава и за участието на северната съседка в НАТО.

Засега няма публично удостоверение нито от гръцкото, нито от македонското държавно управление за изказванията на гръцките медии по отношение на наличието на съглашението.

Тези детайлности бяха огласени преди упования през днешния ден следобяд телефонен диалог на министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, при който се чака да потвърдят контрактуваното. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР