Република Кипър спира разглеждането на всички видове молби за убежище

...
Република Кипър спира разглеждането на всички видове молби за убежище
Коментари Харесай

Кипър прекрати разглеждането на молби за убежище от сирийци

Република Кипър стопира разглеждането на всички типове молби за леговище от лица със сирийски генезис, разгласи кипърският министър на вътрешните работи Константинос Йоану, представен от кипърските медии.

В изказването на Йоану, представено от телевизия „ Сигма “, се споделя, че „ заради всеобщото идване на сирийски претенденти за политическо леговище напоследък по море и в очакване на развитията по въпроса за преоценката на статута на Сирия и за определянето на безвредни зони (в страната), Република Кипър реши да спре разглеждането на молби за леговище във всички случаи на лица от сирийски генезис. Решението е взето в светлината и на събитията в района на Близкия изток “.

Решено е било още да бъде лишен статутът на спомагателна отбрана, както и да бъдат отхвърлени молбите за леговище на лица, които потвърдено са пътували назад в региони на Сирия през последните 12 месеца посредством окупираната от Турция северна част на Кипър. Тези лица ще спрат да имат достъп до всякакво право, което произтича от статута на краткотрайна отбрана, и ще бъдат подхванати дейности за репатрирането им или посредством непринудено връщане, или посредством наложително депортиране, когато и доколкото това е допустимо.

От своя страна Ройтерс напомня, че повече от 1000 души дойдоха в Кипър с лодки от Ливан от началото на април в изискванията на увеличено напрежение в Близкия изток. Това докара до апели от страна на Кипър към сътрудниците му в Европейския съюз да окажат по-голяма поддръжка на Ливан, както и да преразгледат статута на Сирия, която сега е считана за несигурна за репатриране на претенденти за леговище.

„ Това е изключителна мярка (и) мъчно решение за отбрана на ползите на Кипър “, сподели пред публицисти кипърският президент Никос Христодулидис.

Кипър се намира на едвам 160 км от крайбрежията на Ливан и на Сирия и записва идването на 2000 бежанци и мигранти по море през първите три месеца на годината по отношение на едвам 78 през същия интервал предходната година.

На процедура мярката значи, че претендентите за леговище ще бъдат лимитирани до два лагера за банкет, които им дават храна и заслон, само че без други права. Тези, които решат да изоставен лагерите, автоматизирано ще бъдат лишени от всякаква поддръжка и няма да имат право на работа, са споделили кипърски държавни източници пред Ройтерс.

Христодулидис посети Ливан предходната седмица и посредничи сред Бейрут и Европейската комисия по въпроса за това по какъв начин Брюксел може да помогне за прекъсване на миграционните потоци. В Ливан, който е в дълбока финансова рецесия, се намират стотици хиляди сирийски бежанци.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР