Република Кипър ще предложи помощ на приятелски държави за репатриране

...
Република Кипър ще предложи помощ на приятелски държави за репатриране
Коментари Харесай

Република Кипър предлага съдействие за евакуациите от Судан

Република Кипър ще предложи помощ на другарски страни за репатриране на техни жители от Судан през Кипър, заяви кипърското министерство на външните работи.

В подтекста на продължаващите старания за евакуация на кипърски жители и жители от други националности, намиращи се в Судан, министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос свика заседание на кипърските министри на външните работи, защитата, вътрешните работи, правораздаването и публичния ред. Те взеха решение да задействат специфичен народен проект за „ приемане и репатриране на непознати жители от район в рецесия през територията на Република Кипър “. По този метод страната ще дава териториите си при организирането на евакуациите на жители от трети страни от Судан в родината им.

Кипър и преди е съдействал за евакуации с филантропична цел. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от Ливан през Кипър през 2006 година, след изостряне на спора с Израел.

Междувременно, първият кипърски жител беше избавен от Судан, заяви Комбос в обява в Туитър през днешния ден сутринта. Той изрази откровени благодарности към външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за помощта, която страната му е оказала.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорис Гоцис съобщи по-рано, че в столицата на Судан Хартум има 23 души с кипърски генезис, за които се възнамерява да бъдат безвредно евакуирани. Той означи, че за тази цел се води преписка за координацията сред способените органи на Кипър и настоящите европейски страни, най-много с Франция, само че също и с Англия, написа Българска телеграфна агенция.

Внезапно избухналите безредици в Судан сред войските, правилни на командващия суданската войска военачалник Абдел Фатах Бурхан, и водача на суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемеди, сложиха в невъзможност хиляди чужденци, в това число дипломати и филантропични служащи. В резултат редица страни започнаха да изтеглят своите жители от африканската страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР