Република Ирландия приема у дома Дания в ключов сблъсък за

...
Република Ирландия приема у дома Дания в ключов сблъсък за
Коментари Харесай

Десет години от ръката на Анри срещу Република Ирландия

Република Ирландия приема вкъщи Дания в основен конфликт за класиране на Евро 2020.

„ Детелините “ ще се надяват този път да няма несъгласия в мача с „ аления динамит “ – несъгласия, сходни на тези против Франция преди 10 години, когато Тиери Анри игра с ръка при попадението на „ петлите “. След плейофа за присъединяване на Мондиала през 2010 основният арбитър бе на път да се откаже, Анри призна, че стопира с националния тим, а полемиките след срещата доведоха до диалози за въвеждането на технологиите във футбола. За някогашния бранител на ирландците Шон Сейнт Леджър, обаче, това означаваше повече, тъй като беше случай, който го раздели от сбъдване на детската му фантазия. Тимът на Сейнт Леджър водеше против французите в баража на разменено посещение, а спечелилият си гарантираше присъединяване на Световното в Южна Африка през 2010.

За него бе ясно, че задачата на състава е доста тежка, изключително след провалянето вкъщи с 0:1 в Дъблин. „ Тогава играех в Чемпиъншип и осъзнавах против какви играчи от международна класа се изправям в лицето на Тиери Анри и Никола Анелка. Знаехме, че ще ни бъде мъчно, само че играхме добре в първия мач и това ни даде вяра за реванша, в който нямахме какво да губим “. Ранен гол на Роби Кийн шокира феновете на „ Стад дьо Франс “ във френската столица и след последния съдийски сигнал, се стигна до продължения. В 103-та минута обаче пристигна основният миг – миг, разрушил сърцата на толкоз доста ирландски последователи. Центриране на Флоран Малуда бе отиграно не един път, а два пъти от Анри с ръка, преди Уилям Галас да означи отблизо разстояние.

„ Всички вдигнахме ръце против съдията, който разбираше, че има проблем, само че и страничният рефер не му оказа помощ. Шей Гивън притича към него в търсене на пояснение, само че действителността е, че ние не осъзнавахме какъв брой явна бе играта с ръка. Когато се прибрахме в съблекалнята след мача, изгледахме повторенията и не можехме да повярваме “, продължи още той. „ Мисля, че обстановката провокира необятен отзив поради значимостта на самия дуел. Имахме прелестна опция да се класираме за Мондиала, само че тя ни бе отнета по нечовечен метод “.

Самият Хансон – основният съдия от Швеция, бе разкрил тогава: „ Седяхме в съблекалнята и се разплаках. Питах се „ Струва ли си тази работа поради цялото оскърбление? “ Но в този момент съзнавам, след всичката поддръжка, която получих, че виновността не беше в мен “. Ирландия изправи тъжба, която се оказа несполучлива. „ Мисля, че ФИФА и Адидас просто имаха по-голям интерес от това Франция да бъде на Световно, в сравнение с Ирландия “, сподели още Сейнт Леджър. „ Детелините “ взеха дребен реванш за ощетяването си, класирайки се за Евро 2012, само че отпаднаха още в груповата фаза, откакто записаха едвам точка. Ако системата ВАР бе налице преди 10 години, ирландците щяха да вземат участие на Мондиал 2010.

Въпреки това, някогашният състезател на Мидълзбро счита, че технологията има да извърви още дълъг път, преди да прави безпогрешно работата си. „ Мисля, че един от най-сериозните проблеми при ВАР е, че лишава естествената реакция от маркиран гол, тъй като не знаеш, дали той ще бъде зачетен. Еуфорията от вкаран гол е неописуема. Привържениците също не знаят до последно дали да се зарадват или не, и това би трябвало да се промени “. Имайки поради наличието на ВАР, сходни произшествия като този с Анри, ще бъдат глобени. Но за Сейнт Леджър и компания технологията се появи на бял свят по-късно от нужното. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР