Ирландия обмисля съдебни действия срещу законопроекта за наследството на Северна Ирландия на Обединеното кралство

...
Република Ирландия обмисля съдебни действия срещу предложен закон на Обединеното
Коментари Харесай

Република Ирландия обмисля съдебни действия срещу предложен закон на Обединеното кралство, който ще предостави имунитет на участниците в 30 години сектантско насилие в Северна Ирландия – периодът, известен като The Troubles.

Вестник "Файненшъл таймс" съобщи в понеделник, че противоречивият законопроект за проблемите в Северна Ирландия (наследство и помирение), който се разглежда в законодателния орган на Обединеното кралство, ще създаде комисия за истината и възстановяването, предлагаща амнистия на британския персонал по сигурността и паравоенните формирования, ако сътрудничат със своите запитвания.

Ирландският външен министър Майкъл Мартин каза: „Поискахме правен съвет... Ще го получа през следващите две седмици и тогава ще го обмислим по отношение на това какви действия ще предприемем впоследствие.“

Законопроектът, внесен през май 2022 г., беше осъден от семействата на загиналите през този период и от всички политически партии в Северна Ирландия и Република Ирландия.

Amnesty International предупреди, че законопроектът ще даде „безнаказаност на убийците и отговорните за изтезанията“.

Наследеният законопроект, който ще бъде върнат в Камарата на лордовете във вторник и се очаква да се върне в Камарата на общините за одобрение след дни, също ще спре всички нови разследвания.

Дъблин обмисля дали това би било несъвместимо с Европейската конвенция за правата на човека.

Водещият пазител на правата в Европа, Съветът на Европа, изрази „сериозна загриженост“ относно предложения закон.

Въпреки това групи, представляващи британски ветерани от този период, приветстваха новината и твърдяха, че бивши войници са били подложени на несправедливо преследване.

През ноември 2022 г., за първи път от края на конфликта през 1998 г., британският войник Дейвид Холдън получи три години условна присъда за убийство на човек на контролно-пропускателен пункт, прострелвайки го в гърба.

По време на Размириците повече от 3500 души бяха убити в конфликта през 60-те години на миналия век срещу британското управление в Северна Ирландия.

Секретарят за Северна Ирландия на Обединеното кралство, Крис Хийтън-Харис, каза пред публика на британско-ирландската конференция, „Законът за наследството ще стане закон.“

Той добави, че макар и да не се радва на всички, възможността престъпленията от епохата на Размириците да получат присъди сега, години след края на конфликта, е малка.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР