Република Джибути е страната с най-голям брой чужди военни бази

...
Република Джибути е страната с най-голям брой чужди военни бази
Коментари Харесай

Джибути - държавата с най-много чужди военни бази

Република Джибути е страната с максимален брой непознати военни бази на своя територия - 11. Съединени американски щати, Китай, Франция, Италия, Япония, Германия и Испания построиха свои бази тук.
Защо дребната и относително спокойна страна е привлекателна за непознатите армии? Миниатюрната африканска страна, изгубена в източната част на континента, мъчно се намира на картата. Площта й е единствено 23 хиляди кв. км. Джибути е земеделска страна с население от към 930 000 души и не е богата на естествени запаси.
Джибути има извънредно значимо географско състояние. Намира се на западния бряг на протока Баб ел-Мандеб - стеснен воден канал, свързващ Червено с Арабско море. В най-тясната си точка каналът е необятен единствено 26 км. Заедно със Суецкия канал протокът Баб ел-Мандеб обезпечава най-краткия морски път от Азия до Европа, което е извънредно значимо за доставките на петрол и газ от Персийския залив. Оттук минават 50% от целия международен нефт и 40% от международния газ. И в случай че протокът се затвори, петролните танкери ще бъдат принудени да пътуват за Европа, заобикаляйки цяла Африка.
Франция има 4 военни уреди в републиката: 2 сухопътни, военноморска и военновъздушна база. Американците построиха две огромни бази и разположиха повече от 4000 бойци. Общо над 10 000 задгранични бойци са командировани в Джибути.
През 2013 година президентът Исмаил Омар даде обещание на Москва 5 хектара за създаване на лична военна инфраструктура. Но това не бе задоволително за Русия, която изиска пристан и лична писта. В противоположен случай, при интернационална рецесия, съветските бойци биха били блокирани от другите непознати войски в Джибути. През 2014 година, когато стартира войната в Украйна, Вашингтон сложи ултиматум на Джибути: " В Африка не може да има руснаци... "
Въпреки американския напън китайците съумяха да открият своя база в републиката и от 2018 година разположиха към 2000 бойци в Джибути.
Наличието на мощни непознати армии не пречи на дребната република към момента да е остров на спокойствието. И най-важното - Съединени американски щати, Китай, Франция, Италия, Япония, Германия и Испания заплащат добре на държавното управление на Джибути. Това подвигна стандарта на живот на локалните жители, които живеят по-добре от бедните си африкански съседи в Етиопия, Сомалия, Еритрея и Йемен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР