Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

...
Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна
Коментари Харесай

България подкрепи териториалната цялост на Украйна и осъди агресията на Русия

Република България непроменяемо поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в това число в нейните териториални води. Това се споделя в публично изказване на Министерството на външните работи по отношение на отправения от Държавната дума на Руската федерация апел за признание на отделилите се райони Луганск и Донецк и получената по този мотив от украинското посолство в София вербална нота.

Вчера Държавната дума, долната камара на съветския парламент, утвърди изпращането до президента Владимир Путин на резолюция за признание на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна. В поддръжка на решението гласоподаваха 351 депутати при 16 " срещу " и един " въздържал се ".

В декларацията на Министерство на външните работи се споделя още, че България поддържа европейската вероятност на Украйна и не признава и осъжда противозаконното анексиране на Крим.

" Република България осъжда нападателните дейности на Руската федерация, водещи до невиждано ескалиране на военното напрежение в Европа до равнищата от времето на Студената война и приканва за деескалация. Действия по признание на независимостта на така наречен „ Луганска Народна Република “ и „ Донецка Народна Република “ са безусловно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските съглашения. Те не способстват за мирното урегулиране на рецесията, в противен случай - ще покачат още повече заплахата от военна ескалация ", безапелационни са от външното ведомство.

По-рано през днешния ден посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко беше изслушан на закрито съвещание на комисията по външна политика в Народното събрание за настоящата обстановка в страната му. Министърът на външните работи Теодора Генчовска добави, че на следващия ден ще има изключително съвещание на Европейския съвет, на което ще участва министър председателят Кирил Петков. Сред тематиките ще бъде точно обстановката в Украйна.

Министърът посочи, че все още съдружниците от НАТО нямат достоверна информация, която да удостовери съветско евакуиране от границите с Украйна. 67 българи са се записали на платформата за възможна евакуация оттова. При потребност двама ще бъдат изведени посредством ескорт.

Самият Виталий Москаленко заяви, че известията и видеоматериалите за евакуиране на съветски войски не са достоверни и са част от хибридната акция на Русия. Той прикани България за помощ посредством даване на въоръжение, бронежилетки, медицински произведения.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР