Република Азербайджан разчита на българския газов хъб Балкан, за да

...
Република Азербайджан разчита на българския газов хъб Балкан, за да
Коментари Харесай

Азербайджан очаква хъба “Балкан

Република Азербайджан разчита на българския газов хъб " Балкан " , с цел да доставя със синьо гориво освен Европейския съюз, само че и страните от Западните Балкани. Това е декларирал външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров , който се срещна със заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Българският първи посланик е на публично посещаване в Баку.

Азерският газ доближава границата с Европейски Съюз при Гърция , по тази причина и в Адербайджан желаят построяването на южния газов кулоар, който да стига и до останалите балкански страни. Мамадяров е декларирал, че България се преглежда като значима от директна позиция страна .

Вицепремиерът Захариева е удостоверила напъните и задачите на българското държавно управление, ориентирани към Южния газов кулоар. " Междусистемната газова връзка България - Гърция ще ни даде същинска енергийна диверсификация. Работим по газовия хъб " Балкан " и за свързване на газопреносната си мрежа с всички прилежащи страни. Имаме инфраструктурата и може да бъдем директна страна, както и да бъдем стратегически сътрудник на Азербайджан ", сподели българският външен министър.

След построяването на Южния газов кулоар и интерконектора България - Гърция, нашата страна ще получава до 1 милиарда куб. м. га з годишно. На 14 май 2019 година завърши сполучливо процедурата за възлагане на публичната поръчка за планиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Припомняме, че на 22 май 2019 година в наличието на министър председателите на България и Гърция, на първия вицепремиер на Азербайджан и на зам.-председател на Европейската комисия бе даден старт на строителството на интерконектора .

Стратегическото партньорство в енергетиката, инфраструктурата, търговията и превоза е било тематика и на срещите на Захариева с ръководителя на Народното събрание Огтай Асадов , както и от министър-председателя на Република Азербайджан Новруз Мамадов . " Надявам се азербайджанският газ да стигне България през 2020 година ", съобщи пред Захариева и министър председателят на страната - Новруз Мамадов. Той съобщи, че би очаквал България да взе участие и в трансграничните транспортни планове на Азербайджан, които целят да свържат Азия и Европа.

Екатерина Захариева акцентира, че се следи нарастване на стокообмена с 34% и на туристите със 76% след откриването на директна самолетна линия Баку - София, само че има доста повече какво да се желае.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР