Репортерът на “Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович е “неправомерно задържан в

...
Репортерът на “Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович е “неправомерно задържан в
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия, че нарушава международното право с ареста на репортер на Уолстрийт джърнъл


Репортерът на “Уолстрийт джърнъл ” Еван Гершкович е “неправомерно арестуван ” в Русия и би трябвало да бъде неотложно освободен. Това съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати в понеделник.

на 29 март в Екатеринбург от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и предходната седмица беше упрекнат в шпионаж.

“Уолстрийт джърнъл ” изрично отхвърли обвиняванията против Гершкович и изиска той да бъде освободен. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и Сенатът също приканиха за освобождението на репортера.

“Журналистиката не е закононарушение ”, сподели преди ден зам.-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, осъждайки “продължаващите репресии на Кремъл против самостоятелни гласове в Русия и продължаващата война против истината ”.

По думите му съветските управляващи са отказали достъп на американски консулски чиновници до Гершкович, с което са нарушили интернационалното право.

Пател посочи, че едвам през уикенда Москва публично е уведомила Вашингтон за ареста на журналиста, само че към момента отхвърля да допусне американски представители при него.

Междувременно президентът на Световната банка Дейвид Малпас дефинира задържането на Гершкович като “безсрамен акт ” на Русия.

“Той нарушава свободата на медиите, която Групата на Световната банка от дълго време признава за жизненоважна. Това включва и сигурността на публицистите ”, сподели Малпас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР