Репортерът на БНТ Мария Плачкова разговаря с украинския журналист Олександ

...
Репортерът на БНТ Мария Плачкова разговаря с украинския журналист Олександ
Коментари Харесай

Украинският журналист Александър Моисеенко пред БНТ за атаката с дронове над Киев

Репортерът на Българска национална телевизия Мария Плачкова беседва с украинския публицист Олександ Моисеенко за обстановката в Киев. Ето неговият роман:

Българска национална телевизия: Здравейте. Александър, каква е настоящата обстановка в Киев?

Александър Моисеенко, украински публицист от Киев: " Сега съм в Киев, в историческия център на града, до паметника “София Киевска ”. Ситуацията към този момент е естествена, само че интензивността на града не е по този начин както преди. Чуваше се въздушна паника и може би доста хора са в бомбоубежищата. Сега ситуацията е постоянна. Сутринта имаше удари, само че сега работят специфични служби, които унищожават следствията от ударите ".

Българска национална телевизия: Казахте, че сутринта е имало детонации в Киев. Знаете ли с какво оръжие нападат столицата?

Александър Моисеенко: " Да, това бяха удари с дронове Шахед. Това са безпилотни удари, с тяхна помощ беше атакувана столицата. Това беше всеобща офанзива, множеството дронове бяха свалени от украинската Противовъздушна отбрана. Но някои дронове, въпреки всичко уцелеха здания.

Българска национална телевизия: Безопаснили са улиците на Киев? Виждаме, че сте извън, където няма доста хора.

Александър Моисеенко: " Киев е огромен град и в множеството региони е безвредно, релативно безвредно. Но въпреки всичко най-сме предпазени в бомбоубежищата ".

Българска национална телевизия: Колко постоянно се афишира въздушна паника в Киев?

Олександр Моисеенко: " Въздушната паника не е толкоз постоянно, само че звучи дълго, по няколко часа. До обяд има по 3-4 въздушни паники ".

Българска национална телевизия: Каква е общата обстановка в града? Отворени ли са магазините, аптеките, градския превоз?

Александър Моисеенко: Градския превоз не работи, когато има въздушна паника. Магазините не престават да работят, само че с защитни ограничения. В някои от магазините хората не са обслужват, те отиват в бомбоубежища. Малките магазини работят. Комуналните служби работят, някои от тях дори поставят асфалт.

Българска национална телевизия: Има ли ток, газ, вода?

Александър Моисеенко: Да, имаме всичко, само че дроновете Шахет могат да повредят системата. Месните управляващи предизвестяват да се пести тока. Затова жителите на Киев се пробват да употребяват ток минимално. Хората имат ресурси от храна и артикули, при положение в случай че няма да има газ, вода. Затова хората се готови.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че в този момент всички сили са хвърлени в почистването на руини и избавяне на хората.

" Това е центалната част на града, където живеят цивилни. Никакви военни няма тук. Ситуацията не може да се назова с друга дума, с изключение на тероризъм ", съобщи Виталий Кличко - кмет на Киев.

Кличко сподели още, че в бъдеще Киев да има нова система за Противовъздушна отбрана, която да отбрани града от иранските дронове Шахет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР