Репортаж по сигнал на наши зрители, които се обадиха в ...

Репортаж по сигнал на наши зрители, които се обадиха в

Какво да правим, ако не сме ваксинирани по медицински причини и не сме преболедували ковид

Репортаж по сигнал на наши наблюдатели, които се обадиха в редакцията, с цел да съобщят, че по здравословни аргументи не могат да бъдат имунизирани, а и не са преболедували коронавирус. Те питат какво би трябвало да създадат, с цел да получат зелен документ.

Сабрие Даил, гр. Карнобат: След резултати от проучване и въпрос наистина ли мога да се имунизирам против Коронавирус-19, лекарите, измежду които и имунолог, споделиха: не. Следователно не мога да получа зелен документ. Какво би трябвало да създам в този случай?

Сабрие не е единствената, която задава този въпрос.

Доктор Александър Георгиев е персонален доктор на 2000 души от София. Твърди,че сред 4 и 7 % от тях имат редки болести, които не им разрешават да бъдат имунизирани.

Най-към този момент тежки алергични реакции в предишното съпроводени с алергичен потрес, алергията към домакински прахуляк не е противопоказна за имунизиране. Тежкопротичащи автоимунни болести също са противопоказни, при тежки случаи на заболяване на Акрон и Муцерохеморагичен колит, аз бих се въздържал от рекомендации за имунизация.

В утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " имунологът Радка Аргирова съобщи, че към всеки човек би трябвало да се подхожда самостоятелно. В характеристиката на всяка ваксина има посочени противопоказания. И в случай че една ваксина не е подобаваща, то би трябвало да се търси друга.

Всеки самостоятелен случай несъмнено, е друг и експертите, които упражняват лечението на обещано заболяване, могат да дадат мнение.

В последна сметка, за хората, които по здравословни аргументи не могат да се имунизират и не са преболедували коронавирус, единственият метод да получат зелен документ, е да показват негативен PCR или антигенен тест. Това макар че би трябвало да става на всеки два дни.

Когато зеленият документ е нужен за влизане в ресторант или спектакъл, хората могат да изчакат прочуто време, само че когато е необходим за работа, става казус за тези, които го нямат.

Работодателят би могъл да взе решение казуса, в случай че негов чиновник не може да се имунизира и се налага да се вършат проби, само че те са много скъпи. И според от това какъв брой са служащите, това може да се окаже един огромен харч. Тук е мястото да се намеси страната, като част от финансирането на тестванията или напълно поемането на финансовия харч по това перо, изяснява Мария Петрова, юрист по здравно право.

Според адвокати, от здравното министерство могат да разгласят формален опис на болесттите, които не разрешават имунизиране против коронавирус.

Източник: bnt.bg