Репортаж на американската информационна мрежа CBS News извежда на преден

...
Репортаж на американската информационна мрежа CBS News извежда на преден
Коментари Харесай

Без да са чели Монтескьо, талибаните прилагат неговия принци...

Репортаж на американската осведомителна мрежа " CBS News " извежда на напред във времето смяната на климата в страната като една от главните аргументи за успеха на талибаните в Афганистан. Без да са чели четвърта книга на трактата на великия френски конституционалист Шарл-Луи Монтескьо „ За духа на законите “, ислямистите са се възползвали от промените на локалния климат, с цел да се намерят във вътрешната политика. Френският правист детайлно изяснява, че това става посредством тези стопански браншове, които директно зависят от климатичните условия. В съответния случай става въпрос за селското стопанство.

Според Световната банка аграрният бранш в азиатската страна дава сред 20 и 40% от Брутният вътрешен продукт. През последните три десетилетия селските региони на Афганистан са наранени по едно и също време от наводнения и суши, които унищожават културите. Това основава условия на апетит измежду необятни пластове от популацията, ако държавното управление не се намеси и не възмезди фермерите.

Според създателите на проучването властта не е била задоволително ефикасна при покриването на загубите на селскостопанските служащи. Нещо повече, фермерите са били принудени да вземат банкови заеми, с цел да продължат да засяват рентабилни култури и да отглеждат доходоносни типове добитък. Затънали във финансови отговорности се появяват медиатори, свързани с талибаните. Те се заели да изплатят задълженията на селскостопанските служащи против гарантиране на преданост към ислямистката „ банка “. Според особено направени проучвания ислямските радикали са се заели да изплащат по 5-10 $ дневно повече, от колкото могат фермерите да печелят от селскостопанска активност. На процедура се получава едно икономическо съревнование сред талибаните и страната, което приключва в интерес на радикалите.

В планинския север на Афганистан през лятото снегът и ледниците към този момент се топят сензитивно по-бързо и по-рано от всеки път. Това провокира големи наводнения, в които се заливат нивите, само че също по този начин извеждат отвън строя построените с доста труд напоителни системи. Веднага по-късно пък настава сезонът на сушата, която е не по-малко рисков за производството. Паралелно с това през следения интервал преваляванията в някои региони на запад и юг са се нараснали с 10-25%. Оказва се, че този нов климатичен режим, а точно периодично повтаряне на опустошителни наводнения и засушавания не е бил взет на съществено от държавното управление на Ислямска република Афганистан. Според разбора тази обстановка на непрекъснат голям риск, провокиран от климата се е отнасяла за към една трета от популацията на страната. Кулминация на климатичния колапс е била историческата суша през 2018 година, когато в страната са починали хиляди жители.

Чрез този метод талибаните освен са си подсигурили преданост от милиони афганистанци, само че също по този начин са попълвали и своите редици от тях. Едновременно с това, тези които са желали да продължат своята селскостопанска активност, само че към този момент са се възползвали от заема, са били облагани с непрекъснат налог от тяхната нова „ ислямистка банка “.

Като главен обект на проучването не влиза развъждането и търговията с опиумен мак. Тя е от изключителния монопол на талибаните, който е един от главните секторни доходи на радикалното придвижване. Ако приходите за предходната година от опиати се правят оценка на 450 млн. $, то през тези 30 години анализатори смятат, че ислямистите са спечелили милиарди долари.

Подобен вид емпирична информация единствено потвърждава тезата, че радикалните ислямски придвижвания като Мюсюлмански братя, Хамас, Хизбула и ИДИЛ доближават до тези пластове на популацията, за които стопански страната не е в положение да се погрижи. Всяко едно от тях построява икономическа пирамида, в чиято основа са включвани от ден на ден разорени или нуждаещи се хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР