Renault 5 е сред емблематичните модели за френския автомобилен производител,

...
Renault 5 е сред емблематичните модели за френския автомобилен производител,
Коментари Харесай

Renault 5 E-Tech е възродено и електрифицирано

Renault 5 е измежду емблематичните модели за френския авто производител, като корените му датират още от 70-те години на предишния век.
 Renault E-Tech - кои са трите средноразмерни кросоувъра на французите и какви са разликите сред тях
Arkana, Megane или Austral - какви са разликите и кое си коства да изберем

Мек хибрид, цялостен хибрид и чист електрически автомобил - трите концепции на Renault за стилен кросоувър

Преди няколко години бе загатнато, че той ще бъде съживен, а в този момент към този момент това е реалност, тъй като направи формалния си дебют на автомобилното ревю в Женева.

Renault 5 E-Tech е въодушевен от истинския модел отпреди към 50 години, само че всичко е друго. Започваме с това, че е напълно електромобил и ще бъде измежду най-достъпните такива в Европа.
 Снимка 655222

Изцяло създаван във Франция, 5 E-Tech ще е с начална цена от 25 000 евро . Електромобилът е с архитектурата Ampr Small (преди позната като CMF-BEV), на която са изградени Nissan Juke и, написа Autocar.

Използването на съществуващата платформа е понижило индустриалните разноски с към 30%. За инженерите на Renault ангажираността на лидера е била значима при създаването на 5 E-Tech, ето за какво окачването откъм гърба е многораменно.
 Снимка 655221

Жан-Себастиан Блази, който дава отговор за продуктивността в Renault споделя пред Autocar, че точно това е тяхната загадка, с цел да може електрическият автомобил да бъде чевръст и да има добра реакция на кормилното управление и непоклатимост при внезапни маневри.

Блази твърди също по този начин, че във връзка с динамиката 5 E-Tech ще е съпоставим с Megane E-Tech. Renault 5 E-Tech съдържа препратки към стила на своя предходник, като им е притурен пресен привкус. Така да вземем за пример вентилационната решетка на предния похлупак е модифицирана по този начин, че да е в крайник с времето и към този момент е индикатор за заряд под формата на емблематичното число пет.
 Снимка 655223

Така, когато се приближи до автомобила, шофьорът веднага ще схваща какъв е зарядът на батерията. Друга иновация в новото Renault 5 E-Tech са предните LED фарове, които са под формата на зеници и " намигват " на лидера, когато се приближи към автомобила, с цел да го приветстват.

В купето ще открием 7-инчов екран при базовия модел и 10.1-инчов мултимедиен сензорен екран с плаващ интерфейс - при по-високите равнища на съоръжение. Централният мултимедиен екран е 10-инчов при всички версии.
 Снимка 655218

Интересното е, че френският композитор Жан-Мишел Жар е виновен за външния звуков сигнал, който електрическият автомобил издава при скорости под 30 км/ч, с цел да предизвестява пешеходците за наличието си.

Не е изненада и че 5 E-Tech ще разполага със системата V2L, която разрешава да бъде употребен като източник на сила за други уреди. При стартирането не пазара автомобилът ще се предлага с батерия с капацитет до 52 кВтч, осигуряваща пробег до 400 км по WLTP . На по-късен стадий налична ще бъде и по-малка - 40 кВтч , с която ще могат да се изминат до 300 км.
 Снимка 655217

Новият Renault 5 E-Tech не изневерява на желанията на французите и разполага със синхронен мотор с навит ротор. Той няма непрекъснати магнити и по тази причина не употребява редкоземни детайли, намалявайки екологичния отпечатък при производството.

Агрегатът ще се предлага в три разновидността на мощност  70 кВт (95 к.с), 90 кВт (120 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.) . Производството на Renault 5 E-Tech и неговата батерия би трябвало да стартира през 2025 година във Франция в завода в Дуе. 
 Снимка 655219

Електромобилът ще бъде стилен, като дължината му е 3.92 м, което го нарежда между Twingo (30 см по-къс) и Clio (13 см по-дълъг) по това отношение. Същото е ситуацията и когато приказваме за височината.

Renault 5 E-Tech е с височина от 1.50 м, което е с 6 см повече от Clio, само че с 5 см по-малко от Twingo. Колкото до ширината - тя е 1.77 м.
 Renault Scenic E-Tech - автомобил на годината в Европа за 2024 съгласно Car of the Year
Ето това е " Автомобил на годината " в Европа за 2024 година

Един електрически автомобил е над всички останали

Автомобилът ще се предлага в цели пет цвята - Pearl White, Starry Black и Midnight Blue, като Pop Yellow и Pop Green са по-специални.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР