Ремонтират покрива на църквата Св. ап. Петър и Павел в

...
Ремонтират покрива на църквата Св. ап. Петър и Павел в
Коментари Харесай

С ремонт спасяват от разруха 100-годишната църква в Ребърково

Ремонтират покрива на църквата " Св. ап. Петър и Павел " в мездренското село Ребърково.

От години покривната структура, която е на повече от век, тече и има заплаха старинният дърворезбован иконостас, иконите, владишкия престол и останалата вътрешно храмова декорация да бъдат унищожени.

Ремонтът включва замяна на изгнилия покрив , който е от типа каратаван, и на циглите, обшиване на стрехите на богослужебната постройка с ламарина, монтиране на нови улуци и на водосточни тръби.

Той се прави със средства, събрани от локалните поданици в благотворителна самодейност , проведена от Църковното настоятелство, Кметство Ребърково и Народно читалище " Просвета-1925 ". Останалите към 5 000 лева от н еобходимите за ремонта малко над 12 000 лева ще бъдат обезпечени от Врачанската Св. Митрополия.

Изпълнител на ремонта е Едноличен търговец " Ирина Божилова 2013 " - Червен бряг.

За измазването на вътрешното храмовото пространство ще се търси подпомагане от Община Мездра.

До средата на януари следващата година с подаяние ще бъде сменена остарялата дървена дограма - пет прозореца и входната врата. Предвижда се и ободряване на фасадата на църквата.

Ребърковският храм " Св. ап. Петър и Павел " е издигнат през интервала 1910-1914 година на мястото на бившето учебно заведение в селото. Осветен е на Петровден, 12 юли (ст. стил), 1914 година от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930). Сегашният архитектурен тип на църквата датира от 1934 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР