Ремонтът на зоната „Граф Игнатиев” – „Шишман” – „6 септември”

...
Ремонтът на зоната „Граф Игнатиев” – „Шишман” – „6 септември”
Коментари Харесай

Ремонтът на „Граф Игнатиев” започва в средата на годината, сергиите изчезват


Ремонтът на зоната „ Граф Игнатиев” – „ Шишман” – „ 6 септември” стартира в средата на годината и се чака до края на 2018-а да има към този момент подготвени стадии. Това уточни арх. Здравко Здравков - основен проектант на Столична община пред bTV.

Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици " ще изчезне, а Книжния пазар на пл. „ Славейков” ще бъде сведен до 20 книжари , като броя им ще се избере с тръжна процедура.

„ Категорично палета и кашони няма да останат. Времето за пласиране на книги от площада е от дълго време изтекло”, съобщи той.

Пространството към пл. „ Св. Неделя” ще бъде обект на интернационален конкурс - за план, който да свърже площада с комплекса "Антична Сердика ".

По мотив новата пешеходна зона - 200 м, които свързват „ Алабин” със „ Стамболийски” той уточни, че пространството е значимо, тъй като ще върже пешеходната „ Витоша” в площадното пространство на „ Св. Неделя”. „ След това връзката ще продължи към Ларгото и за ул. „ Съборна” ще намерим метод да я свържем пешеходно с Градската градина”, уточни архитектът.

По думите му стартира освобождение на единия тротоар на „ Съборна” от паркирали коли и ще се обезпечи по-добро минаване на пешеходците. Той добави, че крайната цел е да се затвори напълно за коли, само че коли минават оттова за Президентството.

Супените плочки на Ларгото Здравков изясни с израза „ да не ви влиза занаятчия в къщата”.

Той разяснява, че се реалокира фокуса от прелестно експонираната археология на Антична Сердика към няколко счупени плочки.

Пространството към Централна гара също ще претърпи промени . „ Имаме големи търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има комфортни транспортни връзки – трамвай, тролей, трен, метро, единствено аероплан няма. Тук хубавото е някогашната автогара и мислим да създадем конкурс за идея за развиване на пространството”, разяснява той.

По думите му най-критичната точка е Ротондата, която става рискова през нощта поради огромното скупчване на хора и е нужно да й се потърси вярната функционалност, защото в този момент мястото се е маргинализирало. Здравков счита, че пространството би трябвало да работи 24 часа.

За високите здания главната самодейност е да работим за правила къде може да им високо строителство и унищожаване на опцията с официално нарязване на парцели да се основават ъглови парцели, съобщи още основният проектант. Общината води редица каузи както за небостъргача на НИКМИ, по този начин и за този в Лозенец.

Тежка правосъдна процедура тече и за улиците в кварталите „ Витоша” и „ Манастирски ливади”. „ Тук ситуацията е доста тежко. Тези територии се застрояват без да се отчужди уличната мрежа . В обстановка сме, че имаме построени здания, желаеме да им създадем тротоари, зелени площи, само че в това време нямаме собственост”, уточни той.

Ремонтът на бул. „ Филип Кутев” започва от „ Черни връх” до корекцията на река Драгалевска тази година, за останалата част стартира процедури по отчуждаване, съобщи още Здравков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР