Ремонтът на пл. Централен“ става златен заради новата настилка, която

...
Ремонтът на пл. Централен“ става златен заради новата настилка, която
Коментари Харесай

Ремонтът на пл. Централен става златен

Ремонтът на пл. „ Централен “ става златен поради новата настилка, която ще избира на днешната си сесия Общинският съвет. Администрацията на Община Пловдив трансферира горещия картоф на локалния парламент, откакто към реконструкцията се разгоря остра полемика. Съветниците би трябвало да решат дали площадът да се покрие с елементарна настилка, направена от бетон, или с по-оригинална, за която обаче ще се доплащат сред 5 и 5,6 млн. лв. с Данък добавена стойност. С новите разноски ремонтът на площада ще удари тавана от 17 - 18 млн. лв..

Дилемата с плочките породи вследствие на това, че благоустрояването на площада дружно с реконструкцията на подлеза на ул. " Гладстон " и експонирането на Римския конгрес е предоставена на инженеринг. Това значи планиране и осъществяване от една и съща компания. Договорът е подписан след търг с „ Драгиев и ко “ на стойност 10 229 943 лв., или кръгло за 12 милиона с Данък добавена стойност. Както постоянно става при инженеринг обаче, парите за строително-монтажните работи са изчислени, без да има утвърден механически план, в това число и за типа на настилката. При подписването на договора не е направена и точна количествено-стойностна сметка.

Три разновидността на настилката предлага на Общинския съвет зам.-кметът Александър Държиков.

Първият вид планува настилката да е от вибропресовани бетонови плочи в друг цвят. Такъв материал се употребява всеобщо при ремонт на тротоари - да вземем за пример на бул. " Руски ", " Васил Априлов ", „ Шести септември “. С тази настилка, посочена и на търга в офертата на „ Драгиев и ко “, цената на контрактуваната поръчка се резервира. Целият площад е 28 дка. Плочките ще се поставят върху 24 дка. Паркингът с повърхност 2790 кв. метра ще се преасфалтира. В цената компанията е присъединила създаване на подпорна стена от източната страна на Римския конгрес до Цар-Симеоновата градина, отводняване, замяна на канализацията, пробутване на тръбопровод, нова водна повърхност.

При втория вид се употребява комбинирана настилка - най-вече гранитни плочи към територията на Форумния комплекс и по-малко вибропресовани от бетон. В този случай ремонтът нараства с 4 733 000 лв. без Данък добавена стойност и доближава като обща стойност близо 18 млн. лв. с Данък добавена стойност. Този вид е утвърден от НИНКН и Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ). Експертният съвет обаче предлага и още една опция - с по-малко гранит и по-малко доплащане в размер на 4 229 000 лв..

Вариант №3 - с напълно гранитна настилка, съвсем двойно оскъпява реконструкцията - със 7, 2 млн. лв. без Данък добавена стойност.

На съвещанието си на 26 октомври ЕСУТ отхвърли разновидности №1 и №3. Това значи, че ще се избира вторият. Окончателната дума имат общинските съветници. От архитектурната колегия се насочат остри рецензии против администрацията на Община Пловдив за това, че авансово не е извършен архитектурен конкурс за план и в този момент градът е подложен на колене, пред приключен факт.

Съветниците от опозицията са на мнение, че площадът няма по какъв начин да бъде приключен за откриването на Европейска столица на културата, тъй като ремонтът безнадеждно е занимателен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР