Ремонтът на пл. Централен ще поскъпне с около 5,5 млн.

...
Ремонтът на пл. Централен ще поскъпне с около 5,5 млн.
Коментари Харесай

Площад Централен с 5,5 млн. лева по-висока цена

Ремонтът на пл. " Централен " ще нарастне с към 5,5 млн. лв. и ще доближи близо 18 млн. лв. с Данък добавена стойност, в случай че се извърши разновидността на настилката, утвърден от НИНКН и Експертния съвет за устройство на територията. Община Пловдив трансферира " горещия картоф " с типа на настилката на градския парламент, който на сесията в понеделник ще преглежда трите разновидността по предложение на зам.-кмета Александър Държиков.

Цялата реорганизация на площада дружно с подлеза на ул. " Гладстон " и експониране на античния Форум е предоставена на компания " Драгиев и ко " на инженеринг, което значи планиране и осъществяване. За цялата социална поръчка са планувани 10 229 943 лв. или кръгло 12 милиона с Данък добавена стойност. Първият вид планува настилката да е от вибропресовани бетонови плочи в друг цвят, с каквито са направени тротоарите, да вземем за пример, на бул. " Руски " и " Васил Априлов ". При този вид цената на поръчката се резервира.

Вариант № 2 включва гранитна настилка към територията на Форумния комплекс, а останалата да е от бетонни плочи. При това състояние би трябвало да се доплатят над контрактуваната на търга цена още 4 733 000 лв. без Данък добавена стойност. Този вид е координиран с НИНКН и ЕСУТ. Експертният съвет предлага и още една опция с по-малко гранит и доплащане в размер на 4,2 млн. лв..

Вариант № 3 с напълно гранитна настилка съвсем двойно оскъпява реконструкцията - със 7, 2 млн. лв. без Данък добавена стойност.

На съвещанието си ЕСУТ не одобри разновидностите № 1 и № 3. Окончателната дума имат общинските съветници. Сред архитектите има остри рецензии против Община Пловдив за това, че авансово не е извършен архитектурен конкурс за план и в този момент градът е подложен на колене и съвсем пред приключен факт. Съветниците от опозицията са на мнение, че площадът няма по какъв начин да бъде приключен за откриването на Европейска столица на културата, тъй като ремонтът безнадежно е занимателен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР