Ремонтът на паметника на връх Бузлуджа навлиза в нов етап.

...
Ремонтът на паметника на връх Бузлуджа навлиза в нов етап.
Коментари Харесай

Алпинисти на „чинията“ на Бузлуджа: Как продължава реставрацията на Дома на БКП?


Ремонтът на паметника на връх Бузлуджа навлиза в нов стадий. Този път от фондация " Проект Бузлуджа " са се заели с обезопасяването на покрива на монумента. Крайната цел е постройката да бъде отворена за гости.

След две години работа по стенните мозайки за първи път дейностите по възобновяване на така наречен " паница " излизат отвън постройката. Екип от 10 алпинисти работи по разчистването на отломките.

Снимка: bTV


„ Работим по почистването на покрива. Има много дървена структура, стъклена вата, железни греди, които към този момент не са заварени. Заварките са скъсани. Обезопасяваме в допълнение. Гледаме да пазим през това време мозайките и всичко към нас, както и мраморът изпод. Работата е тежка. Работим с маски, с които доста мъчно се диша поради ватата по тази причина става малко по-бавно “, споделя алпинистът Румен Георгиев.

Паметникът на Бузлуджа
Снимка: bTV


Идеята е работата по външната част да завърши оптимално бързо поради неприятните метеорологични условия на връх Бузлуджа.

„ С 10-15 метра въжета се връзваме, височината тук е към 25 метра на чинията. Не е доста високо, само че вятърът е мощен и има заплаха от летящи предмети и ние работим горе - по тази причина е много трудоемко “, изясни алпинистът.

Паметникът на Бузлуджа
Снимка: bTV


Покривът е в неприятно положение, тъй като медната ламарина, която го е покривала, е открадната още през 90-те.

„ За благополучие металната структура е в положително положение, тъй че задачата сега е да премахнем всички рискови парчета. Така ще можем по-късно да пристъпим към идващите стъпки. Те ще са създаване на предпазен покрив над самата мозайка. После ще преминем на построяването на посетителски пътеки, с цел да могат хората да влезнат в постройката в най-скоро време “, сподели арх. Дора Иванова, ръководител на фондация " Проект Бузлуджа “.

В последните години в признака на Българска комунистическа партия влизаха единствено най-смелите - през процепи, които институциите не съумяха да затворят несъмнено. Сега огромната цел е да се обезпечи безвреден достъп. За първи път дейностите са подкрепени от страната с близо 400 000 лв..

„ Има още доста стъпки, които да се извървят. Това обаче в действителност ще промени метода, по който постройката се възприема. От зарязан обект в обект, за който се поставят грижи. Всички тези туристи ще могат да научат какво в действителност е тази постройка, и да подкрепят нейното запазване посредством входна такса. Така че това е огромна стъпка за нас. Знаем, че ни чака още доста, тъй като идващият стадий е за изследването на покривната структура и проектирането и построяването на нов покрив “, съобщи арх. Дора Иванова.

Сградата към този момент има статут на монумент на културата. А арх. Дора Иванова работи по възобновяване й от години и притегля финансиране от фондации и частни донори.

8 години и съвсем 1 милион лв. по-късно шансът паметникът да бъде отворен за гости легално е действителен. Статистиката все още сочи, че над 1000 души идват тук с цел да прегледат обекта всеки уикенд.

Обезопасяването на постройката извън и проектирането на посетителски пътеки вътре би трябвало да приключат доникъде на ноември. Така след края на зимния сезон постройката да бъде налична и да споделя историята си - противоречива, поради комунистическия си генезис, само че и неповторима, поради архитектурата си. За тази заран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР