Ремонтът на около 3 000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна

...
Ремонтът на около 3 000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна
Коментари Харесай

АПИ ремонтира 3000 км пътища в страната, сред тях и участък в Пловдивско

Ремонтът на към 3 000 км пътища планува утвърдената капиталова стратегия на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за 2022 година Картите с пътищата за ремонт по области са оповестени на интернет страницата на АПИ.

Сред оповестените планове е разгласен за ремонт и секторът Първомай - Градина в област Пловдив.

През 2022 година настоящ ремонт се възнамерява за към 1300 км пътища. За над 1200 км ще продължат ремонтните действия, почнали през предходната година. Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има планова подготвеност. За близо 200 км от тях към този момент стартираха публичните поръчки за избор на реализатори на главния ремонт и строителния контрол. В момента се създават механически планове за ремонт на близо 660 км. Наличието на план е първата и наложителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни работи. Заложено е през тази година да бъдат оповестени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища.

За първи път при правенето на ремонтната годишна стратегия на АПИ беше дадена опцията на жителите да подават сигнали и оферти за ремонт на пътни сектори от републиканската мрежа. Експертите в Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгледаха детайлно постъпилите над 210 оферти. На база плановата подготвеност, положението на трасето, интензивността на трафика, е решено кои от препоръчаните за ремонт сектори да се включват в програмата за 2022 година и кои да се заложат за идващите години. На картите в синьо са маркирани пътищата, които ще бъдат ремонтирани по програмата за настоящ ремонт. В зелено са правите за главен ремонт. В алено са пътищата, които тази година ще се проектират, с цел да имат подготвеност да се включат в капиталовата стратегия през 2023 година

Сред препоръчаните от жителите сектори, включени в ремонтната стратегия за 2022 година, е пътят през Дюлинския проход – най-кратката връзка сред общините Варна и Бургас през Стара планина и опция на първокласния път Варна – Бургас. За главния ремонт на прохода, както и на още 10 прави в областите Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян АПИ започва процедурите за избор на реализатори и се планува до края на годината дейностите да бъдат предоставени. Сред тях са и прави, за които жителите също са показали нуждата от възобновяване. Това са пътищата Росен - Веселие - Ясна поляна и Маринка – Визица в област Бургас, както и пътят Раброво-Периловци-Шишенци в област Видин.

През тази година е очакван да започва и ремонтът на правите Лозенец - Царево – Малко Търново, Ябълчево – Айтос и Братово – Полски извор в област Бургас; Копривлен - Нова Ловча - Парил в област Благоевград; Здравец – Аврен – Синдел и Провадия - Ветрино в област Варна; Видин-Кула в област Видин; Мездра – Горна Кремена в област Враца; Кардам – Генерал Тошево в област Добрич; Пазарджик – Батак в област Пазарджик; Крушовица – Садовец в област Плевен; Първомай - Градина в област Пловдив; Ботевград – Рашково в област София; Стара Загора–Нова Загора в област Стара Загора; Свиленград – Маточина в област Хасково и други

В капиталовата стратегия на АПИ е планувано през 2022 година да бъдат оповестени процедури по Закона за публичните поръчки за избор на реализатори и строителен контрол при главния ремонт на тунелите „ Траянови врата “ на Автомагистрала „ Тракия “, на „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ на Автомагистрала „ Хемус “. Целта е оборудванията да бъдат приведени в сходство с европейските условия за сигурност.

Сред секторите, за които следва да бъдат оповестени публичните поръчки по програмата за главен ремонт, са: път III-1102 Салаш - граница Сърбия /5 км/, ІІІ-1906 Копривлен - Парил и Голешово - Катунци /общо 38 км/, път ІІ-99 (Бургас - Маринка) – Созопол - Приморско - Царево – Малко Търново /117 км/.

Предвижда се през тази година посредством настоящото поддържане на републиканските пътища да стартира ремонтът на сектори от първокласните пътища I-3 Плевен - Луковит /17 км/, път I-4 Търговище - Буховци – Белокопитово /8,5 км/, път I-8 Първомай - Хасково /23 км/. В програмата е заложено да стартира обновяването и на второкласните прави от път II-11 Козлодуй - Оряхово /17 км/, път II-71 Тервел - Стефаново /6 км/ и Одърци-Оброчище /14 км/ и други

Сред настоящите поправки, които се планува да завършат през 2022 година, са сектори от първокласната пътна мрежа Зайчино ореше - Варна /52 км/, Кранево - Златни пясъци /4 км/, Кюстендил - Перник /12 км/, Костенец - Пазарджик /40 км/, София - Ботевград /6 км/. Предстои да приключи ремонтът на второкласните прави Вардим - Свищов /17 км/, Видин - Кула /27 км/, Генерал Тошево-Кардам - граница Румъния /7,7 км/, Разград - Просторно /18 км/, Нови пазар - Изворник /25 км/, както и на сектори от третокласната пътна мрежа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР