Ремонтът на Желязната църква в Истанбул е заслуга на дългогодишната

...
Ремонтът на Желязната църква в Истанбул е заслуга на дългогодишната
Коментари Харесай

Георги Димов: В момента на власт в Турция е ислямисткият национализъм



Ремонтът на Желязната черква в Истанбул е заслуга на дългогодишната работа на поредност български дипломати. Това е третото сходно разкриване и преосвещаване на наша черква в Турция – първите две са били през 2004 година в Одрин на Гергьовден и през 2008 година също в Одрин. Това сподели в ефира на БТВ Георги Димов, някогашен общоприет консул в Одрин.

„ В изявлението си в Истанбул през вчерашния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган действително се самопокани в София да пристигна за откриването на централната джамия в София „ Баня башъ”. Бъдете сигурни, че това ще се случи по време на европредседателството “, уверен е той.

Във връзка с думите на Ердоган някогашният консул разяснява също, че огромна част от джамиите у нас са реставрирани. Бившият ни консул в Одрин попита и за какво църквата „ Св. Стефан” не е открита на 27 декември, Стефановден. „ Символът беше 5 януари - срещата на Ердоган с Макрон, и 6 януари – срещата на турския външен министър с немския външен министър. „ Преди тези срещи у нас имаше мощни туркофили, които говореха, че Турция безусловно би трябвало да влезе в Европейски Съюз. След тези срещи нашият министър председател какво сподели? Нещо да сте чули за участие на Турция в Европейски Съюз? “

„ Той приказва и ние ще продължим да приказваме за разговора, само че не за членство”, сподели Георги Димов. „ Брюксел и ние, изрично не можем да си затваряме очите пред пропуските пред върховенството на закона и неспазването на съществени човешки права в Турция. Това няма по какъв начин да го преглътнем”, безапелационен беше той.

„ Не би трябвало да забравяме кой ръководи в Турция – сега на власт е ислямисткият национализъм”, сподели още Георди Димов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР