Ремонтът на Граф Игнатиев и конкретно на площада пред църквата

...
Ремонтът на Граф Игнатиев и конкретно на площада пред църквата
Коментари Харесай

Предупреждение - след площада пред Св. Седмочисленици ще има драма и със Св. Неделя

Ремонтът на " Граф Игнатиев " и съответно на площада пред църквата " Св. Седмочисленици " провокира следващ спор на експертно равнище - сред зам.-председателя на Камарата на архитектите Петкана Бакалова и основния проектант на София Здравко Здравков.
Според Бакалова, която беше претендент за народен представител от листата на " Да, България " в Пловдив, следва нов проблем - с ремонта на площад " Св. Неделя ". Тя се обоснова с публичната поръчка - разгласен бил конкурс с условия, ориентирани към потенциала на дадена компания, а не по отношение на архитектурния гений. Основните условия на състезанието бяха изпълнителят да има 1,5 млн. лв. годишен оборот, да има най-малко 15 души личен състав и проектирани най-малко 25 000 кв. метра площадни пространства, уточни Бакалова. Тя добави, че Камарата на архитектите обжалвала и били направени промени в състезанието, само че отново със същия акцент - 750 000 лв. оборот, 15 000 кв. метра площадни пространства и 5 души личен състав. С този образец Бакалова онагледи тезата си - че има проблем с публичните поръчки и по-точно публичността, което е и теза на " Да, България ".
Пред Нова телевизия Здравко Здравков беше безапелационен - за " Граф Игнатиев " е имало две обществени разисквания в Ларгото. Той добави и, че желае да даде такива планове на компании, които могат да ги изпълнят, а не да се вършат открити процедури, в които да влизат и студентски бюра с доста хубави на хартия оферти, които обаче няма по какъв начин да осъществят, тъй като нямат опциите да ги осъществят. Здравков прикани и сътрудниците си архитекти да не приказват друго за площада пред " Св. Седмочисленици " и " Славейков ", когато параметрите в действителност са сходни.
Междувременно стана ясно, че част от плочките при " Св. Седмочисленици " ги няма и се поставят нови. Кадрите за протичащото се бяха снимани от дрон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР