Ремонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха

...
Ремонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха
Коментари Харесай

Как изглеждат обновените детски клиники на „Пирогов”

Ремонтът на детските клиники в „ Пирогов”, които години наред тънеха в съсипия, продължи повече от година и половина.

Държавата обезпечи средства за главно възобновяване на отделенията и нова здравна инсталация. Една благородна самодейност обаче сътвори в клиниките приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. bTV също стана част от акцията „ Малките герои”.

Отчайващо - по този начин една майка разказва положението на отделението по детска хирургия преди година и половина. Двегодишният Стилиян е в болничното заведение за четвърти, финален път. И престоят му тук този път е по-скоро занимателен.

„ Обстановката за децата е значима от позиция на това да се понижи стресът. По принцип и родителите, и децата идват напрегнати, тъй като са обезпокоени, което е обикновено. И ситуацията, когато не наподобява толкоз на болница, би спомогнала този стрес малко да се понижи и да бъдат малко по-спокойни, с цел да си свършим и ние работата”, споделя и старшата сестра в Отделението по детска гръдна хирургия Росица Райкова.

Последният ремонт на детските клиники е бил преди 30 години.

„ Аз съм заварил една постройка, която отговаряше на стандартите на 70-те години. И много дълго време ние работихме в тази постройка и при тези условия. Свидетели сме и сме претърпели разнообразни реконструкции, някои от тях много козметични”, признава доктор Цветко Георгиев, шеф поделение „ Неонатална хирургия”.

Преди година и половина Министерството на здравеопазването отпуска 2,5 млн. лева за главен ремонт и ново здравно съоръжение на клиниките в педиатрията. За интериора и по-приветливата конюнктура обаче парите не стигат. Затова болничното заведение разчита на самодейността на Фондация „ Америка за България” – „ Малките герои”. Кампанията събра 400 хиляди лв.. А резултатът надминава упованията даже на шефа на болничното заведение.

„ Мисля, че дарителството би трябвало да се насърчава и би трябвало да се ускорява, тъй като това е методът, по който да може страната, бизнесът, медиите да оказват помощ и всеки по собствен метод да направи нещо по-хубаво за всички. В последна сметка става дума за нашите деца”, разяснява шефът на „ Пирогов” проф. доктор Асен Балтов.

В цветни картини са се трансформирали коридорите, кабинетите, шокова зала, незабавният център.

Д-р Георгиев също има принос в интериора на своето поделение.

„ Наричаме го „ отделението на приказните герои”, отделението на приказките. Тематиката е български национални приказки и въобще приказният свят. Така че се надявам при нашите деца, които попадат тук със съществени проблеми, да се случват чудеса, каквито се случват в приказките”, изяснява той.

Една рисунка на стената може да върне детската усмивка, даже в болничното заведение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР