Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов

...
Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов
Коментари Харесай

Нов ремонт на Борисовата градина се готви за 11.7 милиона лева

Ремонт на централната част на Борисовата градина – сред Орлов мост и бул. " Яворов ", на стойност 11.77 милиона лв. приготвя Столичната община. Ще бъдат актуализирани настилките и осветлението на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума, една тоалетна до " Маймунарника ", както и замяна на камерите за видеонаблюдение. Планира се и възобновяване на скулптурни фигури на чешмите и други детайли на парковата декорация.

Проектът за ремонта ще е вид " инженеринг ", което значи, че фирмата-изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безплатно финансиране по европейската стратегия " Региони в напредък ", 2014-2020 година, и срокът за това изтича след шест месеца. Той бе показан през днешния ден пред общинската комисия по екология като отчет на зам.кмета по екологията Йоана Христова.

Централните алеи бяха ремонтирани през 2016 година

През 2016 година нейният предходник на поста, Мария Бояджийска, организира ремонт на алеите в същата централна част на парка. Той беше по план на ландш.арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 дка алеи. Те бяха асфалтирани, а в крайщата им бяха сложени паважни линии. Тогава беше актуализирана и огромната детска площадка със слончето. Цената тогава беше 1.7 милиона лв.. За сметка на това лесопарковата част на Борисовата градина - от бул. " Яворов " до паркхотел " Москва ", не е обновявана от доста години.

Трябват точни сметки какво за какъв брой пари ще се прави

Опитът на общината с ремонт на паркове не е добър – Западния парк е образец за това и общината в този момент би трябвало да предложи съответен абстрактен план с ясна количествено-стойностна сметка, прикани съветникът Альоша Даков от Българска социалистическа партия.

Арх. Ивайло Петков от ГЕРБ също разкритикува отчета на зам.-кмета Христова и изрази вяра, че той е единствено стъпка за кандидатстване за еврофинансиране, а след това ще се изготви абстрактен план за обновяването на парк Борисова градина.

Намеси без проектант в Борисовата градина не са допустими

" Просто не може с план вид " инженеринг " (без архитект-проектант) да се обновява историческата част на парка, която е монумент на градинско-парковото изкуство ", недоволства арх. Петков. Той подсети, че към момента се изготвя Подробен организационен проект на Борисовата градина и алейната мрежа би трябвало да се ремонтира съгласно концепцията в него от кое място ще могат да влизат при незабавни случаи коли за спешна помощ и пожарни коли. С този статут сериозна интервенция в територията изисква позволение от Националния институт за недвижимото културно завещание и Министерството на културата.

" В случая става въпрос за настоящ ремонт на съществуващата алейна мрежа, тъй че не виждам проблеми ", поддържа отчета основният проектант на София Здравко Здравков.

Въпреки това ръководителят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ предложи гласуването на отчета да се отсрочи за идващото съвещание. Тогава вносителят би трябвало да показа количествено-стойностна сметка на плана, с цел да е ясно какво ще се извърши за сумата от 11.77 милиона лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР