Ректорите да спрат да обсъждат в медиите налаганата от министъра

...
Ректорите да спрат да обсъждат в медиите налаганата от министъра
Коментари Харесай

Спрете да говорите в медиите, за да не проговорим ние! Как министър Денков и синдикалистка назидават ректорите -

Ректорите да спрат да разискват в медиите налаганата от министъра на образованието промяна - желае самият той от тях на среща след . В още по-назидателен звук приказва председателката на профсъюз " Висше обучение и просвета " Лиляна Вълчева. И двамата - къде скрито, къде по-директно - споделят, че в случай че това говорене не спре, може да има последици и че те могат да отговорят в медиите с нелицеприятни за ректорите неща.

OFFNews разполага с аудиозапис.

Думата взема доцент Лиляна Вълчева, ръководител на Национален браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ. Коментира противоречивия параграф 17 от Закона за бюджета, с който отпущането на 20 милиона лв. в допълнение за заплати в университетите е обвързано с условието университетите да приведат разпоредбите си за атестиране на преподавателите с методика, спусната им от Министерския съвет. Първо, държавна намеса противоречи на член 57 от Закона за висшето обучение, съгласно който висшите учебни заведения сами дефинират разпоредбите. Второ, слага се въпросът това условие не нарушава ли Конституцията на Република България, която дава академична автономност на висшите учебни заведения. Трето, обвързването на въпросната методика, чийто план към този момент е оповестен, с приемането на парите се прави още веднъж по противоречив метод - посредством акт с еднократно деяние (Решение на Министерския съвет), който допуска приемането на правила с хипотетичен дълъг небосвод на използване. Никой не подсигурява на ректорите, че в случай че одобряват този метод и трансформират разпоредбите си, следващата година също ще имат 20 милиона в допълнение за заплати.

За смяна на член 57 от ЗВО по този начин, че към този момент да позволява Министерски съвет да вкарва методика за препоръка лобира проф. Герджиков преди гласуването, което му отреди 24 гласа " за " и 24 гласа " срещу ", при което той не беше избран отново за ръководител на Съвета на ректорите.

" Аз съм тук, с цел да проследя, че диалогът и полемиката е правилна и всичко тъкмо си пасва (...) Договорили сме, че незабавно след измененията в закона ще има и разпореждане за новата заплата на асистентите и сме допълнили някои други неща, за които ще ви осведомяваме ние, като профсъюз, малко по-късно - стартира Вълчева. - Като профсъюз ще ви осведомяваме и за това - при равните условия, които сме задали, всеки един от вас, госпожи и господа ректори, по какъв начин управлявате системата през човешките запаси. Защото ние тук слагаме доста въпроси, само че ние, като профсъюз, ги измерваме през заплатите и през доста други неща. Нека да бъдем малко по-коректни. Чета в медиите неща, от които се срамя . Честно ви споделям! Ходя във всеки един университет и знам всеки ректор по какъв начин ползва методите на ръководство по отношение на уменията на колегията. И може би скоро ще излезем и с това. Понеже ни провокирате да го вършим в медиите, очаквайте скоро синдикатът да стартира по този начин . До момента не сме задавали подобен звук. "



Лиляна Вълчева, фотография: Цветомир Петров/БТА

Внушението, че ректорите не би трябвало да приказват пред медиите, тъй като и на тях може да им се кажат някои неща през медиите, продължава. Силата на академичната общественост била в убеждението, " а не в писането във вестниците и в ангажиране на медии за тези неща ", акцентира Вълчева.

" След 15-те милиона, които договорихме като антиковид ограничения към възнагражденията, 20-те милиона също сме ги договорили с желанието да бъдат дадени... на хората, само че към този момент критериите ще бъдат в действие (Вълчева приказва за импортирания от Денков за гласоподаване в Министерски съвет план на методика за препоръка на преподавателите). "

Следва предизвестие, което наподобява и на опасност:

" Имаме информация, че тези 15 милиона не всеки един от ректорите ги е дал правилно. И може би тази информация би трябвало да я изнесем, с цел да можем да помогнем на министерството да вземе най-справедливите решения. Така че очаквайте вести. Ще видите при равни условия на заплати в браншовия групов трудов контракт всеки ректор къде е в скалата на ръководството. (...) Това юни месец ще го видите. Очаквайте резултатите и през погледа на синдикатите. Не може да се гледаме... ние да споделяме кой е по-велик... ".

Назизателният звук от синдикалистката към ректорите предизвика реакция.

- Ползвайте правилна информация! - споделя мъж в залата.

- Абсолютно правилна информация употребяваме! - отвръща Вълчева.

- И не се вълнувайте чак толкоз - прибавя различен от ректорите.

Вълчева отвръща, че се вълнувала изключително доста за някои неща. " Доскоро бях в екипа на Лесотехническия университет и на всяко заседание знаете за какво съм била вълнуваща се. Така че умерено, не се тормозете, всичко ще си пристигна на мястото ", споделя тя.

Думата взема министърът. Акад. Николай Денков продължава упреците към ректорите, че си разрешавали да приказват с публицисти и да споделят обществено какво мислят за замислените от него промени. Според него въпросите били прекомерно комплицирани (дали за качествата на публицистите да го схванат, дали за тези на читателите да вникнат не става ясно) и това пречело доста.

" Това е четвъртият или петият път, в който във формат, сходен на този, аз насочвам същия апел: потреблението на медиите за разискване на такива комплицирани въпроси в действителност пречи извънредно доста, с цел да успеем да си свършим работата. И мога да дам доста образци. Най-много ще попречи по повод освен на работата, във връзка с престижа на висшите учебни заведения. Защото аз знам 100 пъти повече от това, което съм споделил до момента. Не го споделям единствено тъй като се пробвам да вардя престижа на висшите учебни заведения. Няколко пъти ви споделих, сътрудници, в случай че вие по този метод поставяте въпроса, обективно няма да имам различен излаз, с изключение на да отговоря с съответните цифри, с съответните образци. Никой не печели от това, тъй като моя съществена грижа е да вардя престижа на висшите учебни заведения, само че това не може да става, когато аз си замълча при напъните ви вие да сривате престижа на министерството като институция и на министъра като представител на тази институция. Но, за жалост, това нещо се вижда. Ако желаете, продължавайте по същия метод, само че, отново споделям, от това е пострадала цялата ни система. Едва ли има потребност да давам образци. Ако би трябвало, ще ги дам " - споделя министърът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР