Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов

...
Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов
Коментари Харесай

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. доктор Валентин Игнатов показа доклад за активността за интервала март 2022 година - март 2023 година на провелото се на 20 март 2023 година съвещание на Общото заседание. Отчетът бе признат с цялостно болшинство и овации от присъстващите членове, оповестяват от вуза.

Отчетените резултати ясно демонстрират, че миналата година е извънредно сполучлив стадий от развиването на МУ-Варна. Проф. Игнатов уточни, че през този интервал е затвърдена наклонността за стабилно висок интерес от кандидат-студенти и увеличение на обучаваните студенти от България и чужбина. Общият брой сега е 6234 индивида, от които 4353 български студенти (70%) и 1881 задгранични студенти (30%). Ръстът от 2012 година досега е 125%.

Отлични са финансовите резултати на МУ-Варна, като за 1 година наличните парични средства са се нараснали със 7 863 749 лева В отчетния интервал възнагражденията на преподавателите и чиновниците в МУ – Варна са увеличени през април, септември и декември с 3 850 268 лева, като растежът на междинната брутна работна заплата е 6,32% и сега тя е в размер на 3114 лева С 5 302 717 лева е увеличена дотацията от държавния бюджет, дотациите за прехрана на образованието бележат растеж от 4 439 620 лева, а постъпленията от образованието на студентите са увеличени с 6 341 744 лева за 1 година. Увеличен е и размерът на стипендиите за студенти и докторанти, като изплатените средства са в размер на 2 961 008 лева Значителен е и прирастът на личните доходи за 1 година - 2 876 628 лева

Проф. Игнатов уточни още, че финансовите вложения в МУ Варна за 2022 година са общо 6 120 486 лева, като вложенията са най-вече в нова високоспециализирана инсталация и модернизиране, реновиране на учебно-практическите бази и научноизследователските лаборатории, въвеждане в употреба на нов студентски стол и други

Разкрити са 4 нови специалности - бакалавърска стратегия “Биомедицинска техника и технологии ” и магистърски стратегии “Клинична логопедия ”, “Козметология ” и “Трансфер на технологиите и нововъведенията във фармацията ”. Дипломирани са 1184 абитуриента, сред които 205 задгранични от 20 страни.

От резултатите в доклада на ректора са забележими още растеж на публикационната интензивност с 22% за 1 година, развиване и надграждане на симулационното образование, откриване на нови структури и образователни браншове, дейна активност по интернационалните планове, Фонд “Научни проучвания ”, стратегии и планове към МОН и растеж на относителния годишен дял на планове по фонд “Наука ”, извършени голям брой акции в интерес на обществото. Студентите от МУ-Варна са извоювали голям брой златни оценки в национални и районни спортни шампионати, като университетът е Вицешампион в крайното сложно класиране в националната Универсиада.

В резултат на сполучливото ръководство за повторно МУ-Варна получи правата по ръководството на УМБАЛ “Св. Марина ” - Варна за нов 5 годишен интервал, а през месец май 2022 година Общинският съвет във Варна даде безплатно дружествените дялове на „ Специализираната болница по очни заболявания за интензивно лекуване - Варна “ ЕООД, която от 2019 година се ръководи сполучливо от МУ-Варна. Благодарение на стимулирането и усиленото развиване на науката МУ-Варна е измежду дребното университети в страната, подложен за изследователско висше учебно заведение.

Ректорът уточни увеличението на просветителния потенциал, разкриването на филиал в град Добрич, развиването на симулационното образование, откриване на нови специалности  и вложенията за модернизиране на материалната база, както и в просветителни технологии и инсталация, като съществени вероятности в развиването на МУ-Варна.

По време на Общото заседание изпълнителният шеф на УМБАЛ “Св. Марина ” - Варна проф. доктор Силва Андонова, шефът на Очна болница проф. доктор Христина Групчева, шефът на СБАГАЛ „ Проф. Д-р Димитър Стаматов “ - Варна проф. доктор Емил Ковачев и Ръководителят на Клиниката по неврохирургия проф. доктор Явор Енчев благодариха на проф. доктор Валентин Игнатов и на академичното управление на МУ-Варна за ползотворното съдействие, вложенията и взаимните планове. Проф. Игнатов акцентира, че отличните резултати са с помощта на работата на всеки един от екипа на МУ-Варна.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР